PELOPONNESE-NAFPLIO: اروپا ۳۱

امروز آتن را ترک کردیم و به بخش «پلوپونزی» و شهر ساحلی «ناف‌پلیو» آمدیم. شاید نام پلوپونزی را به خاطر جنگ‌های طولانی (۲۷ سال) میان آتن و اسپارت در ۲۵۰۰ سال پیش شنیده باشید. اسپارت اسم یکی از شهرهای پلوپونزی است که در تاریخ یونان، مردمانش به جنگجویی و سلحشوری معروفند.
TRIPOLI,ARGOS,OLYMPIA برخی از شهرهای مهم پلوپونزی به شمار می‌روند. همین‌طور که می‌بینید شهری به نام «تریپولی» در پلوپونزی هست که در زبان عربی به آن «طرابلس» می‌گویند. ولی این شهر، آن طرابلس معروف نیست، آن یکی در لبنان است. نام TRIPOLI برای من قابل توجه است، چراکه این واژه را می‌توان «سه شهر» یا چیزی شبیه این ترجمه کرد. کسانی که با اسطوره‌های مربوط به «جمشید» آشنا هستند می‌دانند که در زمان جمشید، «ایرانویچ» سه مرتبه وسعت یافت. من میان نام تریپولی و این اسطوره‌ی ایرانی شباهت احساس می‌کنم. شاید نام «ترپپولی» به این خاطر به این شهر داده شده که سه مرتبه گسترش یافته است. (متذکر می‌شوم که این فقط یک حدس است و نیاز به بررسی بیش‌تر دارد.)

بعد از استقلال یونان از زیر سلطه‌ی عثمانی‌ها در دهه‌ی سوم قرن نوزدهم، «ناف‌پلیو» اولین پایتخت یونان بود. امروزه ۲۵ مارس روز استقلال یونان به شمار می‌رود و تعطیل است.  

باز هم اسطوره‌ها:
هر چقدر که بیش‌تر در یونان سفر می‌کنم، متوجه می‌شوم که خدایان و خدای‌بانوان اساطیری و قهرمانان افسانه‌ای، واقعا در نظر این مردم وجود داشته‌اند و محل زندگی و جنگ و عشقبازی‌هایشان کاملا مشخص و معلوم است. جالب این‌که بسیاری از واژه‌هایی که در زبان لاتین وجود دارند مربوط به اسطوره‌های یونانی می‌شوند.
بگذارید به چند مورد کوتاه اشاره کنم. به طور مثال، نام یکی از همسران زئوس «اوری‌نمه» Eurynome است، او فرزند Ocean-Tethys است. بنابراین می‌بینید که Ocean (به معنی اقیانوس) و همچنین Tethys (فکر کنم همان دریایی باشد که طبق نظریه جغرافی‌دانان، از شمال تا جنوب ایران فعلی ما را در برگرفته بود)، نام پدر و مادر همسر زئوس هستند. از ازدواج زئوس با «اوری‌نمه» خدای رودها، Asopos متولد می‌شود و همین «آسوپس» مظهر رودخانه‌ای در پلوپونزی بود که به دریای «کورینت» می‌ریخت. در ادامه جالب است که بگویم این «کورینت» شهری است در بخش پلوپونزی که یکی از طرح‌های زیبای ستون‌های معروف یونانی در این شهر به وجود آمد و ما آن را به نام «ستون‌های کورینتی» می‌شناسیم. دو طرح معروف دیگر ستون‌های یونانی به نام‌های «دوریک» و «یونیک» هستند که هر دو نام، مناطقی از خاک یونان باستان محسوب می‌شوند.
نام یکی دیگر از زنان زئوس، «تمیس» بود. تمیس مادر «هور»‌ها Heures یعنی الهه‌های فصول است. متوجه می‌شوید که Heure در زبان فرانسه به معنی «وقت» و «ساعت» و در واقع همان است که در انگلیسی Hour می‌نامیم.
تمیس را با ترازویی در یک دست و شمشیری در دست دیگر مجسم می‌کردند و این دو علامت مظهر قضاوت عادلانه به شمار می‌رفت. چشم‌های تمیس با پارچه بسته بود و این علامت بی‌طرفی در اجرای عدالت به شمار می‌رفت. رومی‌ها او را Justitia  می‌نامیدند و بد نیست بدانید که کلمه‌ی Justice در زبان انگلیسی و فرانسه، به معنای «عدالت» از نام او گرفته شده است. 

دیگر این‌که موزها Muses که کلمه‌ی Museum به معنی «موزه» از آن مشتق شده، فرزندان ۹گانه زئوس – منه‌موزین بودند. «منه‌موزین» الهه‌ی «حافظه» بود. موزهای ۹گانه این‌ها بودند:
Clio الهه‌ی تاریخ – Euterpe الهه‌ی تغزل و موسیقی – Thalie الهه‌ی کمدی – Melpomene الهه‌ی تراژدی – Terpsichore الهه‌ی رقص – Erato الهه‌ی شعر غنایی و مرثیه سرایی – Polhymnie الهه‌ی سرود – Uranie الهه‌ی ستاره شناسی – Calliope الهه‌ی شعر حماسی و فصاحت.
همچنین یونانیان اعتقاد دارند که «موز‌ها» چوبدستی از درخت غار (نماد افتخار) به «هزیود» عطا کردند و او به این طریق شاعر شد و از آن پس به تدوین «نسب‌نامه‌ی خدایان» پرداخت.

از همه‌ی نوشته‌های بالا چنین برمی‌آید که اسطوره‌ها و افسانه‌ها کاملا در زندگی مردم یونان نقش فعال و پررنگی داشته‌اند.

گزارش تصویری از ناف‌پلیو:

داخل کلیسا

طراحی داخل یک کافه

همان کافه: «الویس پریسلی» در نقش مسیح

قلعه – جزیره

ورزش ملی یونانیان: نشستن در کافه برای ساعت‌های متوالی و گپ‌زدن و گپ‌زدن و گپ‌زدن.

ساحل

 

ساحل

بله…

اوف…

قطعه‌ای از بهشت؟

بر فراز شهر

زاویه‌ای دیگر

ساحل

همان قلعه – جزیره

کاکتوس

باد

ماه فردا رو به کاستی می‌رود، اما امشب پادشاهی می‌کند

دیدگاه‌ها

  1. سمیه

    عکسها مثل همیشه فوق العاده و گویا.مرسی که حداقل ما میتونیم عکسهای اونجا رو با لطف شما ببینیم.
    امیدوارم ادامه سفر همینقدر خوب و زیبا باشه .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *