خواستیم

پیش نوشت: این post با post بعدی ارتباط دارد.

متن زیر نوشته ی تازه ای نیست، فقط گزارش برگزاری چهارمین جشن راهنمایان گردشگری است که به خواهش بنده توسط “آزاده عطار” برای ارسال به WFTGA نوشته شده. این متن توسط “سمیه مهدوی نیا” به انگلیسی برگردانده شده که در بخش انگلیسی همین سایت می توانید ببینید.

در این جا لازم می دانم به راهنمایان محترم گردشگری گوشزد کنم، وقتی قرار است فعالیتی انجام دهیم، به این معنی است که از اول تا آخر پروژه را پیش بینی و به درستی اجرا کنیم. حالا این جشن برگزار شده، خبرهایش در رسانه های متعدد (رادیویی، تلویزیونی، خبرگزاری ها، روزنامه ها، مجلات، هفته نامه ها) منعکس شده، سفرنامه ها نوشته شده و در نهایت آرشیو کردن عکس ها و فیلم ها و خبرها نیز در حال انجام شدن است.

  

راهنمای گردشگری، تنوع زیستی، مسئولیت

راهنمایان گردشگری ایران هم‌راستا با شعار سازمان جهانی گردشگری، ۲۱ فوریه را جشن گرفتند. 

راهنمایان گردشگری ایران امسال نیز در راستای حفظ هویت و تأکید بر وظایف و اهداف شغلی، با رویکرد ویژه طبیعت‌گردی به کوشش انجمن‌های صنفی استان‌ها، ۲۱ فوریه همزمان با‌ روز جهانی راهنمایان گردشگری در قالب سفری سه روزه به شهرستان رامسر، این روز را گرامی داشتند.

راهنمایان گردشگری ایران از سراسر کشور برای چهارمین سال پیاپی هم‌زمان با سایر کشورها این روز را که یکی از گردهمایی‌های بزرگ راهنمایان گردشگری در جهان محسوب می‌شود، در شهرستان رامسر واقع در استان مازندران جشن گرفتند. در این مراسم بیش از ۴۰۰ تن از راهنمایان استان‌های آذربایجان شرقی و غربی،‌ اردبیل،‌ اصفهان،‌ تهران،‌ خراسان رضوی،‌ خوزستان،‌ سمنان،‌ قزوین،‌ کرمان،‌ گلستان،‌ گیلان، ‌مازندران و اعضای خوشه‌سار بوم‌گردی که در نقاط گوناگون ایران اقدام به ارائه‌ی خدمات اقامت محلی، غذای محلی و گردش محلی می‌کنند، حضور داشتند.
 
این برنامه همچون برنامه‌های پیشین که طی سفر به شهرهای “یزد” و “تبریز” انجام شده بود، سال جاری به مناسبت شعار سازمان جهانی گردشگری مبنی بر “راهنمای گردشگری، تنوع زیستی، مسئولیت” و همزمان با چهلمین سالگرد امضای کنوانسیون جهانی “حفاظت از تالاب‌های جهان” معروف به “کنوانسیون رامسر” با رنگ و بوی طبیعت‌گردی و با محوریت حضور راهنمایان طبیعت‌گرد به صورت یک سفر سه روزه از ۱۹ تا۲۱ فوریه به شهرستان رامسر برنامه‌ریزی شد تا راهنمایان گردهمایی خود را در قالب ماهیت شغلی خویش یعنی سفر، برگزار کنند. برپایی جشن در سال جاری در شهری غیر از مرکز استان به رغم افزایش تعداد شرکت‌کنندگان نسبت به سالهای قبل، دیگر اقدامی بود که در نوع خود تازگی داشت.

 بالا بردن سطح علمی راهنمایان
برگزاری ۱۲ کارگاه‌ آموزشی برنامه روز اول سفر راهنمایان بعد از ورود به رامسر و استقرار در هتل‌ها بود تا علاوه بر سفر، بر لزوم ارتقاء علمی راهنمایان گردشگری نیز تأکید شود. این کارگاه‌ها در دانشگاه آزاد و با موضوعات مختلفی مانند معرفی جاذبه‌های گردشگری مناطق گوناگون ایران، دریاچه ارومیه و خطراتی که آن را تهدید می‌کند،‌ عکاسی در طبیعت،‌ زباله در طبیعت و روش‌های پاک‌سازی در سفر،‌ مهارت‌های ارتباطی،‌ آشنایی با GPS و نیز نقش تخصص در گردشگری و ایمنی و نجات در طبیعت از سوی استان‌های شرکت‌کننده‌ برگزار شد.
 
استفاده از ظروف قابل بازیافت
برنامه روز دوم گردهمایی طبیعت‌گردی بود تا راهنمایان گردشگری استان‌های مختلف ضمن آشنایی با جاذبه‌های طبیعی مازندران، تجربه جدیدی از بودن در طبیعت را در کنار هم داشته باشند. به همین دلیل برنامه صبح به تله‌کابین رامسر اختصاص یافت و عصر را راهنمایان در منطقه “چالدره” شهرستان “تنکابن” با انجام مسابقات ورزشی و بازی‌هایی که در طبیعت امکان‌پذیر است، گذراندند. تماشای کشتی گیله‌مردی که قابلیت ثبت به عنوان یکی از میراث های معنوی را دارد، در کنار موسیقی محلی به طور ویژه مورد توجه قرار گرفت. صنایع‌دستی،‌ لباس محلی و غذا و نوشیدنی شامل باقالی‌قاتوق، چای ذغالی و دوغ محلی از دیگر مواردی بودند که راهنمایان از آن استقبال کردند. برای ارائه ناهار نیز از ظروف یک‌بار مصرف قابل بازیافت استفاده شد تا تاکیدی باشد بر همزیستی مسالمت آمیز با طبیعت. جمع‌آوری زباله و پاکسازی محیط پایان‌بخش برنامه عصرگاهی بود.
 
نشست فرهنگی با حضور کارشناسان و راهنمایان
پس از بازگشت از منطقه چالدره دیدار از کاخ موزه رامسر در برنامه سفر قرار داشت. همزمان با حضور راهنمایان در کاخ موزه، نشست فرهنگی-گردشگری با حضور “بیژن فرهنگ دره‌شوری” بوم‌شناس و عکاس طبیعت‌،‌ “ناصر کرمی” روزنامه‌نگار و کارشناس محیط‌ زیست،‌ “مهدی نبیئیان” مولف کتاب “عکس‌برداری از حیات‌وحش”،‌ “علیرضا نادری” محقق حشره شناس و پروانه شناس، “محمود سخت‌باز” یکی از نخستین و خبره‌ترین راهنمایان تورهای شکار،‌ “هومن جوکار” کارشناس حیات‌وحش و متخصص اکوتوریسم،‌ “فخرالسادات غنی” کارشناس طبیعت گردی و “کامران کمالی” مولف کتاب “آشنایی با دوزیستان و خزندگان از دیدگاه اکوتوریست”‌‌، نمایندگان انجمن‌های صنفی استان‌ها، مهمانان ویژه از جمله “هرمز امامی” کارگردان مستند “شگفتی های تخت جمشید”، “ایرج میلانی” مستندساز و نیز خبرنگاران حوزه‌های گردشگری و محیط‌زیست در محل رستوران “نگین” شهرستان رامسر برگزار شد. طی این نشست،‌ کارشناسان و خبرنگاران درباره موضوعات زیست‌محیطی و ارتباط متقابل آن با گردشگری و نقش راهنمایان تبادل‌نظر کردند. از نکات جنبی اما جالب این بخش،‌ عدم اختلال در نشست با وجود ورود تدریجی تمامی راهنمایان شرکت‌کننده در جشن امسال بود.

ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی
روز پایانی این این سفر سه روزه با برگزاری نمایشگاه برای استان‌ها، خوشه سار بوم گردی، نشریات گردشگری و حمایت گران مالی آغاز شد که شرکت‌کنندگان در این نمایشگاه‌ با پخش بروشور و بسته‌های حاوی محصولات فرهنگی اقدام  به معرفی فعالیت‌های خود در حوزه گردشگری کردند. همایش امسال نیز همچون سال گذشته در راستای تاکید بر لزوم وقت‌شناسی رأس ساعت ۹:۵۷  صبح ۲۱ فوریه، آغاز شد. در این همایش که با سخنرانی، اهدای جوایز و برنامه موسیقی زنده همراه بود، راهنمایان خواستار ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی به عنوان یکی از میراث‌های طبیعی در سازمان یونسکو شدند. در این همایش همچنین از فعالان عرصه گردشگری و محیط‌ زیست، راهنمایان برتر استان‌ها و نیز حامیان مالی برنامه تقدیر شد و تندیس جشن که به عنوان نمادی پایدار در این گردهمایی همه‌ساله به استان محل برگزاری جشن منتقل می‌شود، طی مراسمی توسط نماینده آذربایجان‌شرقی به نمایندگان مازندران سپرده شد. از دیگر ابتکارهای صورت گرفته در این جشن می توان به درخواست از شهرداری شهر نمونه گردشگری رامسر برای نامگذاری خیابانی به نام راهنمای گردشگری اشاره کرد.

گزارش: آزاده عطار

 

دیدگاه‌ها

  1. جم

    سلام. خواستم سایتتون رو از طریق گودر دنبال کنم. اما فید سایت رو پیدا نکردم. راهنمایی میکنید؟
    …………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. باور کن اصلا نفهمیدم منظورت چیه. بالاتر از سواد من بود.

  2. محمد

    لطف میکنین یه راه تماس با اقای علیرضا نادری بهم بگید..خیلی خیلی برای من مهمه..
    خیلی ممنون میشم.
    ……………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. متاسفانه شماره ایشون رو ندارم. اما می تونید از موسسه آوای طبیعت پایدار بگیرید: ۸۸۷۳۲۸۹۰

  3. حسن

    سلام چطوری میتونم با اقای نادری در تماس باشم، اون شماره که گذاشتیم مسدوده
    ………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. متاسفانه نمی دونم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *