نمادها در رقص سماع

نام این مراسم سماع و برکسی حلال است که نفس او مرده و دلش زنده باشد. این‌جا همه به فرمان نی و رباب و دف و تنبور و کمانچه و تار می‌چرخند.
سماع داستان تعالی روح است. سماع دنیایی متفاوت است. حتی اگر مولانا را نشناسیم و با تفکراتش آشنا نباشیم، دیدار از این مراسم تاثیرگذار خواهد بود.
مولانا در کنار اشعارش که بیانگر تفکراتش هستند، امروز با مراسم سماع نیز آشنای جهانیان است. در مراسم سماع، در آن حال چرخش و تسلیم محض، شوری نهفته است که هم چرخنده و هم بیننده را به وجد می‌آورد.
سماع بروز تفکرات مولانا است. او شعر و موسیقی و رقص را برای توصیف آن چه غیرقابل توصیف است، انتخاب کرد. دیده‌اند مولانا را که در کوچه و بازار با اصحاب به رقص در می‌آمد و گفته‌اند جنازه صلاح‌الدین زرکوب را نیز به اشارت مولانا با رقص و دف به قبرستان برده‌اند.

معنی سماع: سماع به فتح سین، به معنی شنوایی و هر آوازی است که شنیدن آن خوشایند است. سماع در اصطلاح صوفیه حالت جذبه و اشراق و از خویشتن جدا شدن و فنا به امری غیر ارادی است که اختیار عارف تأثیری در ظهور آن ندارد. صوفیه می‌گویند سماع حالتی در قلب و دل ایجاد می‌کند که “وجد” نامیده می‌شود و این وجد حرکات بدنی چندی به‌وجود می‌آورد که اگر این حرکات غیرموزون باشد “اضطراب” ‌و اگر حرکات موزون باشد، کف‌زدن و رقص است.

مراسم سماع: امروزه مراسم سماع در شهرهایی همچون قونیه، قاهره و حلب به صورت باشکوهی برگزار می‌شود. این مراسم با مدح حضرت محمد(ص) شروع می‌شود و با دعا به پایان می‌رسد. مراسم شامل موسیقی و رقص و چرخش و حرکات نمادین است که به آن‌ها می‌پردازیم:

مکان (دایره‌ای که در آن می‌چرخند): دایره‌ای که دراویش در آن می‌چرخند بی‌ارتباط به چرخش دایره‌وار سیارات به دور خورشید نیست. دایره نماد کمال و یکپارچگی است. بدون آغاز و انجام است و برای همین نماد زمان است. دایره با الوهیت در ارتباط است. در دایره تمام شعاع‌ها به نحوی هماهنگ کنار یکدیگر در مرکز جمع می‌شوند و فاصله همه نقاط روی دایره از مرکز به یک اندازه است. دایره نماد خدا هم هست، در متنی کهن آمده که خداوند همچون دایره‌ای است که مرکزش همه جا و محیطش هیچ جا نیست. دایره ساده‌ترین منحنی و در واقع کثیرالاضلاعی است که دارای بی‌نهایت ضلع است (آمیختگی سادگی و بی‌انتهایی). دایره چون آغاز و انجامی ندارد دلالت بر ابدیت دارد. دایره مقدس است زیرا نه بالایی دارد و نه پایینی و گردی دایره طبیعی‌ترین شکل محسوب می‌شود.

مدح پیامبر: مدح پیامبر در ابتدای مراسم سماع در واقع همان مدح خدا و در واقع مدح روح الهی است که از جهان مجرد به جهان مادی فرود آمده است.

نی: نی نماد هماهنگی در طبیعت است. نماد و نشانه روحی است که از وطن واقعی خود دور افتاده و با صدای نافذ و محزونش به خداوند شکایت می‌برد و می‌خواهد به نیستانی که از آن جدا شده، بازگردد. مراحل طی شده تا ورود به قالب انسان، پس از ترک محضر خدا شبیه مراحل طی شده از بریدن نی از نیستان تا تبدیل شدن به ساز نی است. خداوند از تک سلولی‌ها تا پیچیده‌ترین موجودات را از وجود خود آفرید، اما از روح خود فقط در وجود انسان دمید. نفس دمیده شده در نی نیز بیانگر همین مطلب است. دورن نی خالی است و صدا در اثر نفسی که در آن دمیده می‌شود، به وجود می‌آید. در حالی‌که یک انتهای نی باز است، انتهای دیگر آن در دهان نوازنده است. پس اگر انسان شخص کاملی باشد صدایی که از درون نی به گوش می‌رسد، صدای خدا خواهد بود. انسان نیز مانند نی است، وقتی کامل می‌شود و با خلاصی از خویشتن، از خود خالی می‌شود و صدای خدا می‌شود، آیینه خدا می‌شود و به تعالی می‌رسد، با خدای خود یکی شده و به کمال می‌رسد.

دف: ضرباهنگ دف در مراسم سماع بیانگر فرمان “باش” است که خداوند در زمان خلقت جهان آن را صادر کرد. و به دنبال آن نوای نی، نماد دم قدسی است که با این فرمان بعد از هبوط نور خداوند از بالا به پایین، به جسدهای بی‌جان، جان بخشید.
در مراسم سماع، پس از نوای نی، شیخ و تمام درویشان به عنوان جسم‌هایی که با این دم قدسی جان گرفته‌اند، با دستهایشان زمین را لمس می‌کنند. این عمل نشانه اراده آنان برای تبدیل شدن به انسان کامل است و تکمیل فرمان “باش” به عنوان انسان‌هایی است که قدم در راه کشف حقیقت گذاشته‌اند.

سماع ولد: مراسم سماع ولد در واقع نماد نیاز به هدایت و همراهی پیر و مرشد در طی طریق است. به‌ این معنی که بهترین طریق، قدم گذاشتن در جای پای شیخ کاملی است که قبلا آن راه را طی کرده است. در این مراسم درویشان به آرامی و طمانینه قدم بر می‌دارند و از نقاطی گذر می‌کنند که شیخ از آن‌جا گام برداشته است. در این مراسم شیخ و درویشان در جلوی جایگاه رسمی شیخ، درست هنگامی که از مقابل آن عبور می‌کنند، به یکدیگر تعظیم می‌کنند. این جایگاه نماد مولاناست و او خود نماد جوهر الهی است و نقطه مقابل آن نماد جوهر انسان است. جایگاهی که نماد جوهر الهی و جوهر انسانی است با خطی فرضی به هم متصل است که کوتاهترین مسیر برای رسیدن به خداست.هنگامی که شیخ و درویشان در دو انتهای این خط فرضی تعظیم می‌کنند، در واقع به منزله تعظیم آنان در هنگام عبور از یک دنیا به دنیای دیگری است. بر اساس تفکرات مولانا، این جهان در مقایسه با دنیای دیگر به مانند حبابی در مقابل دریاست. مراسم سماع ولد دقیقا سه سفر را نشان می‌دهد و این نشانگر سه وجه و روش دریافت معرفت است. درویش در سماع سه دور به دنبال شیخ می‌چرخد و تمام این مسیرها را به امید رسیدن به مرحله یقین به خدا طی می‌کند. مراسم سماع ولد با عبور شیخ از جلوی جایگاه به پایان می‌رسد.

سلام درویشان: درویشان در هنگام مراسم سماع ولد به یکدیگر سلام می‌کنند. این سلام که با نگاه کردن به صورت و چشم‌های همدیگر انجام می‌شود به مفهوم تکریم تجلی الهی موجود در هر انسان است.

چرخش در سماع: همه چیز از اتم تا کهکشان در حال چرخش است. به عقیده مولانا عشق دلیل این کار است.

ردای درویشان: ردای سیاه درویشان نشانگر دنیا و تعلقات دنیوی است. در بخشی از مراسم سماع، دراویش ردای خود را بر روی زمین می‌اندازند. به معنی این‌که انسان دنیا را با پشت دست کنار می‌زند و ذات شخصیت خود را از پیرایه‌ها می‌زداید.

کلاه درویشان: سماع با بوسیدن دست شیخ توسط درویشان و بوسیدن کلاه نمدی درویشان توسط شیخ همراه است. کلاه نمدی نشانه عضویت در گروه درویشان مولوی است. آن‌چه شیخ می‌بوسد در واقع ذات و هویت درویش است.

نماد الف و یک: الف اولین حرف و در واقع آغاز الفبای فارسی و عربی است. در بخشی از مراسم سماع، درویشان دست‌ها را به صورت ضرب‌در بر روی سینه قرار می‌دهند و به شکل حرف الف یا عدد یک در می‌آیند.
وقتی می‌گوییم “یک”، موضوعاتی برایمان تداعی می‌شود؛ شروع و وحدت. “یک” اولین است و بهترین و تمام و کمال. واحد بودن را به یادمان می‌اندازد و در پی آن خدا را. در تعابیر اسلامی، خدا در معنی وحدت، هستی مطلق و بی‌نیازی را تداعی می‌کند. “یک” از تمام اعداد مجزّاست و منبع تمام آن‌ها نیز هست و از این لحاظ می‌تواند نماد خدا باشد. عدد “یک” از آنجا که خدا را تداعی می‌کند به سمت بالا کشیده شده است. تا جایی که این کشیدگی به سمت بالا حتی در لفظ خدا هم دیده می‌شود. الله، خدا، برهما، شیوا، کریشنا، God و … یک جور کشیدگی حرف «آ» را دارند که در برخی از زبان‌ها شبیه به همان عدد «۱» هم هست.  “یک” به شکل خاص، نماد انسانی در وضعیت ایستاده است. زیرا انسان یگانه موجودی است که از این ویژگی برخوردار است. حتی از نظر برخی از علمای آنتروپلوژی عمودی بودن انسان نسبت به ویژگی اندیشه و تعقل، امتیاز مهم‌تری است که او را از دیگر موجودات و جانوران متمایز می‌کند. همچنین “یک” شکل، حجم و جهت دارد و نمادی است برای مبدأ و خود مظهری ندارد. از طرفی “یک” مثل درخت و ستون است و درخت و ستون واسطه‌های بین زمین و آسمان هستند.

رقص: رقص در سماع نمادین است. درویش در سماع قبل از مردن جسم، نفس خود را می‌میراند. او دست‌هایش را باز می‌کند و شروع به چرخیدن می‌کند. او با زبان بی‌زبانی می‌گوید که در حال پایکوبی است و نفس خود را به زیر پایش انداخته است. در هنگام سماع دست راست بالاست، چنانکه گویی در حال نیایش است. دست چپ به پایین متمایل است. درویشان واسطه میان خدا و مردم و واسطه میان آسمان و زمینند. آن‌ها از خدا می‌گیرند و به آدمیان می‌بخشند و چیزی را برای خود نگه نمی‌دارند.
در حروف ابجد عبری، عدد “یک” که همانطور که گفته شد نماد انسان است، با حرف N تطابق دارد که نماد مردی است که یک دستش را به آسمان بلند کرده و دست دیگرش به زمین اشاره دارد که تمثیلی از وحدت در هستی است. (شبیه رقص سماع!)
در رقص سماع، درویش پای چپ خود را بر روی زمین ثابت نگه می‌دارد و با پای راستش به دور آن می‌چرخد. او با هر چرخش و در سکوت، ذکر الله را تکرار می‌کند و او را می‌خواند. درویش باید بدون برخورد با دراویش دیگر و بدون برهم زدن هماهنگی، همچون سیاره‌های منظومه شمسی به دور خورشید، به چرخیدن ادامه دهد.
وظیفه سنگینی بر عهده سرگروه دراویش در هنگام سماع قرار دارد. او با قدم زدن در میان دراویش مکان‌هایی را که آن‌ها باید در آن سماع کنند را نشان می‌دهد. و مانع بیش از حد نزدیک شدن آن‌ها به هم می‌شود و آن‌ها را در یک نقطه خاص دور هم جمع می‌کند.

سلام: مراسم سماع از چهار سلام تشکیل می‌شود که بیانگر چهار مرحله‌ای است (شریعت، طریقت، حقیقت، معرفت) که باید از آن‌ها گذر کرد. در پایان هر سلام دراویش به دسته‌های دو و سه و چهار نفری تقسیم می‌شوند. و با تکیه بر یکدیگر به نقطه مرکزی که نماد مولاناست، تعظیم می‌کنند. این تقسیم نماد اتحاد و یکپارچگی است. در طول سه سلام اول، دراویش هم به دور خود می‌چرخند و هم به دور مکانی که در آن می‌رقصند. در سلام چهارم آن‌ها در همان جایی که هستند، می‌مانند و فقط به دور شیخ می‌چرخند. این حرکت به معنای پافشاری بر نقطه یگانگی و توحید است.

در بخشی از مراسم سماع، آیه‌ای با این مضمون قرائت می‌شود: “مشرق و مغرب ار آن خداست، پس به هر طرف رو کنی رو به سوی خداست. بی‌گمان خداوند گشایش‌گر داناست.”

سماع با دعا به پایان می‌رسد و تمام دراویش و نوازندگان به دنبال شیخ و پس از تعظیم در مقابل جایگاه، مکان سماع را ترک می‌کنند.

آرش نورآقایی

دیدگاه‌ها

  1. مريم.ع

    سلام
    مطلب بسیار زیبایی بود ومن که اصلا” معنی ان را نمیدانستم بسیار خوشحال شدم یک تحقیق عالی و تک بود
    واقعا” خسته نباشید وخیلی ممنون

    مرده بودم زنده شدم گریه بودم خنده شدم دولت عشق امد و من دولت پاینده شدم

  2. نسرین

    سلام خسته نباشید فوق العاده بود این تنها سایتی بود که تونست منو تو انجام تحقیقم کمکم کنه یک دنیا ممنون .
    ………………………………………………………………
    جواب: سلام. خوشحالم. اگر کمک دیگری خواستید در خدمتتان هستم.

  3. فاطمه

    سلام.خسته نباشید.عالی بود
    در ازل پرتو حسنت ز تجلی دم زد عشق پیدا شد و آتش به همه عالم زد

    یا علی مدد ………….

  4. رضا

    با سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما دوست عزیز،وتشکر جهت مطالب مفید شما.
    و از شما و علاقه مندان دعوت می کنم تا در کلاس های رایگان عرفان و معنویت ما شرکت به عمل آورید؛همچنین می توانید به سایت زیر مراجعه فرمایید.
    http://www.hamidreza-ansari.com

  5. حوری ناز

    با سلام خدمت شما
    آقای آرش
    آیا برای خانمها هم اموزش رقص سماع هست؟ و به چه صورت و اگر در اصفهان هست لطفا آدرس را به من بفرمایید.
    با تشکر
    ………………………………………………………………………….
    جواب: سلام به شما. از این که در ایران آموزش رقص سماع وجود داره یا خیر، کاملا بی اطلاع هستم.

  6. افسانه

    باسلام ضمن عرض خسته نباشید ازمطالبتان بسیار استفاده کردم اما با این همه زحمت ایکاش ماخذ کار هم مشخص میشد.
    …………………………………………
    جواب: سلام. حق با شماست.

  7. نعیمه

    سلام آرش جون. خوبی؟
    هفته ی آینده دارم میرم قونیه…حالا با خوندن این مطلب، دیدن رقص سماع برام لذت بخش تر خواهد بود…ازت تشکر می کنم دوستم…اونجا حتما یادت می کنم.
    ……………………………………………………………………………
    جواب: سلام به نعیمه ی عزیز.

  8. bahar

    با سلام
    جالب بود و خیلی دوس دارم یکبار هم شده این کار رو انجام بدم .چرخش و چرخیدن یه حس رهایی داره که از بچه ها گرفته تا ساخورده ها ازش لذت می برن چه برسه به اونکه اندیشه و آیینی همراه اون باشه .خیلی شبیه به طواف خانه خداست از لحاظ چرخیدن، با هم چرخیدن ،حول یک محور چرخیدن و مخصوصا اون چهار سلامی که گفتین مانند چهار گوشه خانه خدا می مونه .
    امیدوارم یه روز این مراسم رو از نزدیک ببینم
    ……………………………………………………………………………
    جواب: سلام به شما. موفق باشید.

  9. کریمی

    با سلام
    لطفا شماره تلفن یا آدرسی از کلاسهای سماع در تهران یا کرچ برایم ایمیل کنید
    ……………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. متاسفانه چنین شماره ای در اختیار ندارم.

  10. سعیده

    سلام متن بالا عالی بود اما دوس داشتم توضیحات بیشتری در این باره بهم بدید مخصوصا دوس داشتم یه کسی بگه وقتی سماع انجام میده چه حسی بهش دست میده یا چی میبینه چی میشنوه؟؟؟؟؟
    ………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. من همین اندازه می دونستم.

  11. زهرا

    اولین باری که سماع کردن را از شوهرم که تا به حال اون را یک آدم معمولی مثل خودم می پنداشتم بر سر مرقدشیخ ابوالحسن خرقانی دیدم ،درکی از خدا و عرفان و فنا به من دست داد وخود من که دختری بودم که فقط فکروذکرم درس وعلم آموزی و استدلال و اخلاقیات بودبه سماع افتادم و هنوز هم در حیرتم .
    برسر مرقد شیخ ابوالحسن وبایزیدبسطامی هم در کشور عزیزمون تا چند سال بیش رسما سماع داشتیم ولی متاسفانه به خدا پیوستن و دیدن نور خدا هم در کشور ما قانون داره!
    ………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. موفق باشید.

  12. آرمین

    هو الحق
    سلام و متشکر بابت زحمتی که کشیده اید در پاسخ به دوستانی که سراغ کلاسهای آموزش رقص سماع را می گیرند !! باید عرض کنم عرفان و کشف و شهود مقدمه سماع است و رقص فنا در محضر دوست را نمی توان مثل آموزش آرایشگری یا رقص لزگی در کلاس درس آموخت درثانی درزمانی که حسینیه های دراویش را ویران می کنند و مردان خدا را تهمت های ناروا می زنند انتظار چه را دارید؟
    با آرزوی تابش نور حقیقت – یا هو
    …………………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام.

  13. آرمین

    سلام مجدد.آرش خان ، ایمیل من ( که گفته شده نمایش داده نخواهد شد ) از روی صفحه پاک نمی شه!!!!
    …………………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. نمایش داده نمی شه. فقط روی کامپیوتر خودت وجود داره.

  14. azam

    فوق العاده زیبا وجالب بود ممنونم
    ……………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. ارادتمندم.

  15. حامد

    بسیار زیبا بود .من در حال فراگیری و تمرین رقص سماع ام.
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. موفق باشید.

  16. الهام

    سلام دوست گرامی.بسیارمتشکرم.عالی بود.موفق باشید
    ………………………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس از شما.

  17. یاسمن

    یک دوستی دارم اهل ترکیه که می گوید این رقص منشأ آن ترکیه است. آیا اسنادی می توانید معرفی کنید مثل کتاب های خطی در موزه یا نقاشی های تاریخی یا سنگ تراشی و … تا به او معرفی کنم متشکرم.
    ………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. الان هیچ منبعی در اختیار ندارم.

  18. ساعد

    خوب معلومه میگن. خود مولانا را هم میگن مال ترکیه است. من هم شنیدم. دانشمندان بزرگ ما مثل ابن سینا و خوارزمی و … را هم میگن ترک ازبک. این ترک ها و مغول ها هر جایی را فتح کنند تاریخ و هویت اونجا هم مال خودشون میدونن. اول تا جایی که میشه سعی می کنند آثار تمدن و هویت اون کشور را نابود می کنند اونچه که باقی می مونه را هم مصادره می کنند.
    نیازی به سند نیست. مولانا که منشا این رقصه از اسمش مشخصه : جلال‌الدین محمد بلخی. بلخ یکی از شهرهای افغانستان امروزیه و افغانستان و ازبکستان و ترکمنستان تا قبل از حمله مغول جزئی از خراسان بوده با ساکنان ایرانی که بعد از حمله مغول و قتل عام ایرانی ها قبایل مغول ترکمن و ازبک در این مناطق ساکن میشن. خانواده مولانا برای فرار از حمله مغول به قونیه در روم (ترکیه امروزی) مهاجرت می کنند و بنابراین مولانا به نام جلال‌الدین محمد بلخی رومی معروف میشه. امروز در دنیا مولوی را به اسم رومی میشناسن.
    ……………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام.

  19. نسترن نظری

    سلام . اگر امکان داره آدرسی از کلاس های سماع و صوفیگری برای من ایمیل کنید .من ۱۳ ساله رقص کار می کنم و دان ۲ تای چی هم دارم . کلاسهای رقص سماع در تهران زیاده ولی به عنوان رقص !!! من به دنبال جوهره اصلیی سماع هستم . اگر کمکم کنید ممنون میشم
    ………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. فکر کنم باید در این زمینه مطالعه کنید و خودتون به وجود بیارید. چون هر چه من دیدم، هویتی که شما دنبالش هستید رو ندارند. به نظرم مطالعه کنید. موفق باشید و به امید دیدار.

  20. ساجدی

    دوستی پرسیدن کسی که می رقصه چی می بینه و چه احساسی داره؟ وبه نظر من و قول استاد دیانی ، عالم درون آنچنان به وجد و شوق عرفانی می رسه که ناخوداگاه بدن را با حرکاتی موزون و غیر ارادی و از روی معرفت (و نه تکنیک و مهارت و نمایش رقاصان)،به حرکت در می آورد.
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام.

  21. محبوبه شعبانی

    سلام مطالب بسیار جالبی بود . من دانشجوی هنر هستم. موضوع پایان نامه من رقص سماع است و دنبال مطالب و کتاب و فیلم در این مورد می باشم. ممکن هست از راهنماییها و اطلاعات شما استفاده کنم؟ mah62sh@yahoo.com ایمیل من است.
    ………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. در خدمت شما هستم. ایمیل بنده هم nooraghayee@gmail.com است.

  22. فروغ

    بسیار عالی بود.ممنون
    ……………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. قابلی نداشت.

  23. فرنام

    دوست عزیز بابت زحمتت ممنون.نسبتا کامل بود.جای شکر داره که حداقل این یه مطلب هست…!
    ………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. اگر وقت کنم، قصد دارم در این رابطه بیشتر بنویسم. سپاس.

  24. ژیلا

    سلام.خوب بود.وقتی کی سماع انجام میدی دیگه حس نمیکنی که روی زمینی!خدارو تو وجودت حس میکنی مخصوصا موقعی که ستتو به نشان تحقیر رو به زمین میگیری! عالیه!!!!! * می خواستم چنتا آهنگ واسه دانلود بذارید واسه سماع کردن. مرسی
    ………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. متاسفانه آهنگ شناس نیستم.

  25. اتوسا

    به نام شیر بیشه حق مولا علی(ع)……… مختصر بود اما کامل.. مرسی از زحماتتون. معماری میخونم موضوع طرح نهایی من طراحی خانه یا مرکز سماع هست. اگر نمونه موردی سراغ دارید و بهم معرفی کنید ممنون میشم. atusa.rafiei@yahoo.com
    ………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. راستش در این مورد نمونه خاصی سراغ ندارم. شما هم موفق باشید.

  26. aida

    ba salam va khaste nabashid khedmate shoma aghaye arash. man hich ashenayi az sama nadashtam ama nagahani varede site shoma shodam. matalebetoun kheili ali va jaleb boud. mamnoun az shoma va zahmati ke dar in rabete keshidin. .
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. ارادت دارم. موفق باشید.

  27. aida

    ba salami dobare khedmate shoma; jenabe arash man 1 bare dige matalebe jalebetouno khoundam ta residam be bakhshe porsesho pasokhetoun!!!! benazaram faghat az rouye ejbar va az sar baz kardbishtar vaght bezarin. mamnoun an be digaran javab midin. lotfan
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام.

  28. میترا

    امیدوارم شما بتونین کمکم کنین.به وبلاگم بیاین متوجه میشین.من گاهی دچار خلسه میشم.میخوام معمولی باشم اما نمیتونم
    ……………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. وبلاگ “نی نامه” را دیدم. راستش بنده در امور ماورا الطبیعه هیچ تخصصی ندارم. امیدوارم موفق باشید.

  29. مونا

    سلام.ممنون از مطلب جامعتون. هرچند من اعتقادی ندارم به علی و سما.ولی برای تحقیق اجباری من خوب بود. مرسسسسی
    ………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. موفق باشید.

  30. ایدا

    سلام
    ممنون از مطلب خوبتون
    من معمار هستم و واسه طراحی ارامگاه شمس تبریزی احتیاج به یه سری اطلاعات در این زمینه دارم، خوشحال می شم اگر هر اطلاعاتی داشته باشین واسم به ایمیل a_mm04@yahoo.com بفرستین
    سماع از زمان جدا شدن مولانا از شمس شروع شد یا شمس هم مراسم سماع رو انجام میداده
    واسه ایده گرفتن واسه طراحی حجم ارامگاه می گم چون خودم نظرم این بود که از نمادهای سماع استفاده کنم واسه طراحی
    …………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. خیلی خوشحالم که روی این موضوع کار می کنید. فکر کنم در این مورد باید حضوری (بعد از عید) حرف بزنیم. موفق باشید.

  31. ایدا

    سلام دوباره
    لطف می کنین اگه واسه اینکار وقت بذارین فقط من خیلی خیلی محدودیت زمانی دارم و تا خرداد باید کارو تحویل بدم یه چیزایی رو شروع کردم اما واسه کامل کردنش خوشحال می شم باهاتون صحبت کنم
    ……………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. دوست عزیز، بنده به فراخور حال و قوت خودم کارهایم رو انجام می دم نه به فراخور رقت شما. موفق باشید.

  32. ایدا

    بله متوجه شدم
    یه عکس می خوام از مراسم سماع که کاملا از بالا گرفته شده باشه
    می تونین کمکم کنین؟
    …………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام به شما. متاسفانه چنین عکسی ندارم.

  33. امین

    aziz shoma jayi ro soragh darid be tamrin raghs sama va amozeshesh bepardazan
    alaghe mandam sama kar konam
    mamnon misham komakam konid
    moafagh bashid
    ………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. در این مورد اطلاع ندارم.

  34. محمدجوادگلزار

    دوست عزیز نادیده سلام: آیا امکان دارد تعدادی از رقص سماء ترکیه رابرای دانلود بگذارید ویاآدرس سایت یاسایتهایی راکه بتوان سماء رادانلود کرد آعلام فرمائید.متشکر وسپاسگذارم من با۶۱سال سن عاشق رقص سماءهستم اگر راهنمایی بفرمایید ممنونتان میشوم.
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. متاسفانه چنین عکس یا فیلم هایی ندارم.

  35. الهه

    سلام. خیلی ممنون از مطالب و اطلاعات فوق العاده تون. من خیلی اتفاقی به این صفحه برخوردم و خیلی مشتاق بودم اطلاعاتی دراین باره کسب کنم. خیلی ممنون. من با اجازه این متنو به اشتراک میذارم توفیس بوک! چون علاقه مند زیاد داره! بازم متشکرم 🙂
    …………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. صاحب اختیار هستید. موفق باشید.

  36. hamid

    نشنیدم کسی از اهل بیت گفته باشه از راه سماع میشه به خدا رسید
    خدا لعنت کنه شیطان رو
    ………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام.

  37. سروش

    یک دست جام باده و یک دست زلف یار ……………رقصی چنین میانه میدانم آرزوست
    ……………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام.

  38. حسام الدین

    سلام.
    من دنبال لباس مخصوص رقص سماع حضرت مولانا هستم.از کجا می تونم تهیه کنم؟
    …………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. متاسفانه نمی دونم.

  39. متین

    سلام . عالی بود . مرسی. منابعی که از روی آن این مطالب رو نوشتید رو معرفی نکردین چراااا؟؟ !!!
    ………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. موضوع متعلق به سالها پیشه. اگر پیدا کردم می نویسم.

  40. shima

    سلام و ارادت
    در اینکه باید لذت وشوق وصال به خداوند را در خود ایجاد کنیم هیچ شکی نیست ولی همون خدایی که دنبال ایجاد و تقویت و تثبیت نورش در وجودمون هستیم خودش برای رسیدن به این حال دستور العمل داده..آیا این درسته که ما دستورات خداوند رو انجام ندیم و از راه های دیگه ای که نشانه ای در دین ندارند برای رسیدن به خدا استفاده کنیم؟!
    کمی تعقل؟ خدا را میخواهیم بدون دستوراتش؟!!
    پس خود خدا در رسیدن به این ابتهاج کجاست؟!!

    **رقصی چنین میانه میدانم آرزوست**

    سپاس که به اندوخته علمی م اضافه کردید و اندکی تفکر نتیجه اون شد
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. موفق باشید.

  41. پروین

    با سلام لباس رقص سماع زنانه را از کجا میشه تهیه کرد لطفا راهنمایی کنید.
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. متاسفانه چنین اطلاعاتی ندارم.

  42. نسترن

    سلام . من مدتهاست که به دنبال کلاس سماع هستم . خیلی سال هست که رقص هم کار می کنم و خانقاه صفی علی شاه برای من جای امنی برای دعا کردن هست . البته اونجا از سماع خبری نیست . اگر امکان داره به من یه کلاس سماع سالم خواهشا معرفی کنید
    …………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. متاسفانه چنین کلاسی رو سراغ ندارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *