نام این مراسم سماع و برکسی حلال است که نفس او مرده و دلش زنده باشد. اینجا همه به فرمان نی و رباب و دف و تنبور و کمانچه و تار میچرخند.
سماع داستان تعالی روح است. سماع دنیایی متفاوت است. حتی اگر مولانا را نشناسیم و با تفکراتش آشنا نباشیم، دیدار از این مراسم تاثیرگذار خواهد بود.
مولانا در کنار اشعارش که بیانگر تفکراتش هستند، امروز با مراسم سماع نیز آشنای جهانیان است. در مراسم سماع، در آن حال چرخش و تسلیم محض، شوری نهفته است که هم چرخنده و هم بیننده را به وجد میآورد.
سماع بروز تفکرات مولانا است. او شعر و موسیقی و رقص را برای توصیف آن چه غیرقابل توصیف است، انتخاب کرد. دیدهاند مولانا را که در کوچه و بازار با اصحاب به رقص در میآمد و گفتهاند جنازه صلاحالدین زرکوب را نیز به اشارت مولانا با رقص و دف به قبرستان بردهاند.
معنی سماع: سماع به فتح سین، به معنی شنوایی و هر آوازی است که شنیدن آن خوشایند است. سماع در اصطلاح صوفیه حالت جذبه و اشراق و از خویشتن جدا شدن و فنا به امری غیر ارادی است که اختیار عارف تأثیری در ظهور آن ندارد. صوفیه میگویند سماع حالتی در قلب و دل ایجاد میکند که “وجد” نامیده میشود و این وجد حرکات بدنی چندی بهوجود میآورد که اگر این حرکات غیرموزون باشد “اضطراب” و اگر حرکات موزون باشد، کفزدن و رقص است.
مراسم سماع: امروزه مراسم سماع در شهرهایی همچون قونیه، قاهره و حلب به صورت باشکوهی برگزار میشود. این مراسم با مدح حضرت محمد(ص) شروع میشود و با دعا به پایان میرسد. مراسم شامل موسیقی و رقص و چرخش و حرکات نمادین است که به آنها میپردازیم:
مکان (دایرهای که در آن میچرخند): دایرهای که دراویش در آن میچرخند بیارتباط به چرخش دایرهوار سیارات به دور خورشید نیست. دایره نماد کمال و یکپارچگی است. بدون آغاز و انجام است و برای همین نماد زمان است. دایره با الوهیت در ارتباط است. در دایره تمام شعاعها به نحوی هماهنگ کنار یکدیگر در مرکز جمع میشوند و فاصله همه نقاط روی دایره از مرکز به یک اندازه است. دایره نماد خدا هم هست، در متنی کهن آمده که خداوند همچون دایرهای است که مرکزش همه جا و محیطش هیچ جا نیست. دایره سادهترین منحنی و در واقع کثیرالاضلاعی است که دارای بینهایت ضلع است (آمیختگی سادگی و بیانتهایی). دایره چون آغاز و انجامی ندارد دلالت بر ابدیت دارد. دایره مقدس است زیرا نه بالایی دارد و نه پایینی و گردی دایره طبیعیترین شکل محسوب میشود.
مدح پیامبر: مدح پیامبر در ابتدای مراسم سماع در واقع همان مدح خدا و در واقع مدح روح الهی است که از جهان مجرد به جهان مادی فرود آمده است.
نی: نی نماد هماهنگی در طبیعت است. نماد و نشانه روحی است که از وطن واقعی خود دور افتاده و با صدای نافذ و محزونش به خداوند شکایت میبرد و میخواهد به نیستانی که از آن جدا شده، بازگردد. مراحل طی شده تا ورود به قالب انسان، پس از ترک محضر خدا شبیه مراحل طی شده از بریدن نی از نیستان تا تبدیل شدن به ساز نی است. خداوند از تک سلولیها تا پیچیدهترین موجودات را از وجود خود آفرید، اما از روح خود فقط در وجود انسان دمید. نفس دمیده شده در نی نیز بیانگر همین مطلب است. دورن نی خالی است و صدا در اثر نفسی که در آن دمیده میشود، به وجود میآید. در حالیکه یک انتهای نی باز است، انتهای دیگر آن در دهان نوازنده است. پس اگر انسان شخص کاملی باشد صدایی که از درون نی به گوش میرسد، صدای خدا خواهد بود. انسان نیز مانند نی است، وقتی کامل میشود و با خلاصی از خویشتن، از خود خالی میشود و صدای خدا میشود، آیینه خدا میشود و به تعالی میرسد، با خدای خود یکی شده و به کمال میرسد.
دف: ضرباهنگ دف در مراسم سماع بیانگر فرمان “باش” است که خداوند در زمان خلقت جهان آن را صادر کرد. و به دنبال آن نوای نی، نماد دم قدسی است که با این فرمان بعد از هبوط نور خداوند از بالا به پایین، به جسدهای بیجان، جان بخشید.
در مراسم سماع، پس از نوای نی، شیخ و تمام درویشان به عنوان جسمهایی که با این دم قدسی جان گرفتهاند، با دستهایشان زمین را لمس میکنند. این عمل نشانه اراده آنان برای تبدیل شدن به انسان کامل است و تکمیل فرمان “باش” به عنوان انسانهایی است که قدم در راه کشف حقیقت گذاشتهاند.
سماع ولد: مراسم سماع ولد در واقع نماد نیاز به هدایت و همراهی پیر و مرشد در طی طریق است. به این معنی که بهترین طریق، قدم گذاشتن در جای پای شیخ کاملی است که قبلا آن راه را طی کرده است. در این مراسم درویشان به آرامی و طمانینه قدم بر میدارند و از نقاطی گذر میکنند که شیخ از آنجا گام برداشته است. در این مراسم شیخ و درویشان در جلوی جایگاه رسمی شیخ، درست هنگامی که از مقابل آن عبور میکنند، به یکدیگر تعظیم میکنند. این جایگاه نماد مولاناست و او خود نماد جوهر الهی است و نقطه مقابل آن نماد جوهر انسان است. جایگاهی که نماد جوهر الهی و جوهر انسانی است با خطی فرضی به هم متصل است که کوتاهترین مسیر برای رسیدن به خداست.هنگامی که شیخ و درویشان در دو انتهای این خط فرضی تعظیم میکنند، در واقع به منزله تعظیم آنان در هنگام عبور از یک دنیا به دنیای دیگری است. بر اساس تفکرات مولانا، این جهان در مقایسه با دنیای دیگر به مانند حبابی در مقابل دریاست. مراسم سماع ولد دقیقا سه سفر را نشان میدهد و این نشانگر سه وجه و روش دریافت معرفت است. درویش در سماع سه دور به دنبال شیخ میچرخد و تمام این مسیرها را به امید رسیدن به مرحله یقین به خدا طی میکند. مراسم سماع ولد با عبور شیخ از جلوی جایگاه به پایان میرسد.
سلام درویشان: درویشان در هنگام مراسم سماع ولد به یکدیگر سلام میکنند. این سلام که با نگاه کردن به صورت و چشمهای همدیگر انجام میشود به مفهوم تکریم تجلی الهی موجود در هر انسان است.
چرخش در سماع: همه چیز از اتم تا کهکشان در حال چرخش است. به عقیده مولانا عشق دلیل این کار است.
ردای درویشان: ردای سیاه درویشان نشانگر دنیا و تعلقات دنیوی است. در بخشی از مراسم سماع، دراویش ردای خود را بر روی زمین میاندازند. به معنی اینکه انسان دنیا را با پشت دست کنار میزند و ذات شخصیت خود را از پیرایهها میزداید.
کلاه درویشان: سماع با بوسیدن دست شیخ توسط درویشان و بوسیدن کلاه نمدی درویشان توسط شیخ همراه است. کلاه نمدی نشانه عضویت در گروه درویشان مولوی است. آنچه شیخ میبوسد در واقع ذات و هویت درویش است.
نماد الف و یک: الف اولین حرف و در واقع آغاز الفبای فارسی و عربی است. در بخشی از مراسم سماع، درویشان دستها را به صورت ضربدر بر روی سینه قرار میدهند و به شکل حرف الف یا عدد یک در میآیند.
وقتی میگوییم “یک”، موضوعاتی برایمان تداعی میشود؛ شروع و وحدت. “یک” اولین است و بهترین و تمام و کمال. واحد بودن را به یادمان میاندازد و در پی آن خدا را. در تعابیر اسلامی، خدا در معنی وحدت، هستی مطلق و بینیازی را تداعی میکند. “یک” از تمام اعداد مجزّاست و منبع تمام آنها نیز هست و از این لحاظ میتواند نماد خدا باشد. عدد “یک” از آنجا که خدا را تداعی میکند به سمت بالا کشیده شده است. تا جایی که این کشیدگی به سمت بالا حتی در لفظ خدا هم دیده میشود. الله، خدا، برهما، شیوا، کریشنا، God و … یک جور کشیدگی حرف «آ» را دارند که در برخی از زبانها شبیه به همان عدد «۱» هم هست. “یک” به شکل خاص، نماد انسانی در وضعیت ایستاده است. زیرا انسان یگانه موجودی است که از این ویژگی برخوردار است. حتی از نظر برخی از علمای آنتروپلوژی عمودی بودن انسان نسبت به ویژگی اندیشه و تعقل، امتیاز مهمتری است که او را از دیگر موجودات و جانوران متمایز میکند. همچنین “یک” شکل، حجم و جهت دارد و نمادی است برای مبدأ و خود مظهری ندارد. از طرفی “یک” مثل درخت و ستون است و درخت و ستون واسطههای بین زمین و آسمان هستند.
رقص: رقص در سماع نمادین است. درویش در سماع قبل از مردن جسم، نفس خود را میمیراند. او دستهایش را باز میکند و شروع به چرخیدن میکند. او با زبان بیزبانی میگوید که در حال پایکوبی است و نفس خود را به زیر پایش انداخته است. در هنگام سماع دست راست بالاست، چنانکه گویی در حال نیایش است. دست چپ به پایین متمایل است. درویشان واسطه میان خدا و مردم و واسطه میان آسمان و زمینند. آنها از خدا میگیرند و به آدمیان میبخشند و چیزی را برای خود نگه نمیدارند.
در حروف ابجد عبری، عدد “یک” که همانطور که گفته شد نماد انسان است، با حرف N تطابق دارد که نماد مردی است که یک دستش را به آسمان بلند کرده و دست دیگرش به زمین اشاره دارد که تمثیلی از وحدت در هستی است. (شبیه رقص سماع!)
در رقص سماع، درویش پای چپ خود را بر روی زمین ثابت نگه میدارد و با پای راستش به دور آن میچرخد. او با هر چرخش و در سکوت، ذکر الله را تکرار میکند و او را میخواند. درویش باید بدون برخورد با دراویش دیگر و بدون برهم زدن هماهنگی، همچون سیارههای منظومه شمسی به دور خورشید، به چرخیدن ادامه دهد.
وظیفه سنگینی بر عهده سرگروه دراویش در هنگام سماع قرار دارد. او با قدم زدن در میان دراویش مکانهایی را که آنها باید در آن سماع کنند را نشان میدهد. و مانع بیش از حد نزدیک شدن آنها به هم میشود و آنها را در یک نقطه خاص دور هم جمع میکند.
سلام: مراسم سماع از چهار سلام تشکیل میشود که بیانگر چهار مرحلهای است (شریعت، طریقت، حقیقت، معرفت) که باید از آنها گذر کرد. در پایان هر سلام دراویش به دستههای دو و سه و چهار نفری تقسیم میشوند. و با تکیه بر یکدیگر به نقطه مرکزی که نماد مولاناست، تعظیم میکنند. این تقسیم نماد اتحاد و یکپارچگی است. در طول سه سلام اول، دراویش هم به دور خود میچرخند و هم به دور مکانی که در آن میرقصند. در سلام چهارم آنها در همان جایی که هستند، میمانند و فقط به دور شیخ میچرخند. این حرکت به معنای پافشاری بر نقطه یگانگی و توحید است.
در بخشی از مراسم سماع، آیهای با این مضمون قرائت میشود: “مشرق و مغرب ار آن خداست، پس به هر طرف رو کنی رو به سوی خداست. بیگمان خداوند گشایشگر داناست.”
سماع با دعا به پایان میرسد و تمام دراویش و نوازندگان به دنبال شیخ و پس از تعظیم در مقابل جایگاه، مکان سماع را ترک میکنند.
آرش نورآقایی
دیدگاهها
سلام ارش به نوبه خودم بهت دست مریزاد میگم مطالبت عالیه
با اجازه شما ارش عزیز؛ میخواستم به علاقه مندان و عزیزانی که مایل به سماع هستن عرض کنم که: این فرشته وجد و سرور رو افریدگار به عنوان بزرگترین هدیه درون قلب تمام بنده هاش به ودیعه گذاشته؛ خیلی از ما ادما اونو تو چارچوب تعلقات دنیایی زندونی نگه میداریم و بزرگترین ظلم رو در حق خودمون روا میکنیم…
واسه ازاد کردنش راهی نیست مگه برگردیم به ذات خودمون که سراسر عشق و دوست داشتنه. کسانی که تونستن سماع کنن این گونه پرده از رازش برداشتن “عشق بورز تنها به خاطر عشق زیرا راز زندگی در عشق جریان دارد”
من فکر میکنم عشق ورزی به عالم هستی شاه کلید قلب و ازادی فرشته وجد و سرور “سماع” هست.یا حق
………………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. سپاس از شما. موفق باشید.
سلام پسرم؛امیدوارم شاداب و سربلند باشی
واسه نوروز با خوانواده میخوایم بریم طبیعت ایران رو بگردیم ایا ممکنه شما راهنماییمون کنید که کجا بریم و با کدوم تور؟
………………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. نوروز هر جا برید خوبه.
همزمان با خوندن این مطلب، ترانه زیبا “خمش باش” با صدای ملکوتی همایون شجریان که اشعار مولانا رو میخونه دارم گوش میکنم.
عالی بود جناب آقایی. حق نگهدارتون
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
جواب: سلام. سپاس از توجه شما.
با سلام مطالبتون بسیار لذت بخش بود و از این بابت بسیار سپاس ولی برای بعضی از دوستان عرض میکنم که فکر نمیکنم سما قاعدهای داشته باشه مگر میشود برای نیایش با هستی ناب قانونی گذاشت بلکه این رقص کاملا بر گرفته از ارتباطی فرا بشری با خالق است و این ضعف انسان خاکیست که برای هر چیز به دنبال قانون و رسوم است
…………………………………………………………………………………………………………………………….
جواب: سلام. سپاس.
سلام
آموزش رقص سما
خوزستان
توسط خودم
با ۲۵ سال تجربه
سی سال سن
از کودکی بزم شنود داشتم
+۹۸۹۳۸۹۴۶۵۴۷۸
در تلگرام
………………………………………………………………………………………………………
جواب: سلام. موفق باشید.
درود
چقدر خوب وصف کردید آنچه را که فکر می کردم قابل وصف نیست!
چقدر خوبه گاهی تنها ماندن، تنها دیدن، تنها دویدن، تنها خواندن، تنها نوشتن و “خود” را مرور کردن.
سپاس
………………………………………………………………………………………………………………….
جواب: سلام. سپاس از توجه شما.
ظریق، دقیق با جزییات واقعا عالی بود این مطلب. حالا زیباتر میشه به این رقصنگاه کرد. ممنون واقعا.
…………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. سپاس که مطالعه کردید.
سلام درباره ی رقص سماع تحقیقی رو می خوام شروع کنم می دونید کتابی دراین باره چاپ شده یا نه ؟
……………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. خیر. اطلاعی ندارم در حال حاضر.