حدود دو سال پیش (دقیقا ۲۶ ماه پیش) اولین همایش گردشگری ادبی برگزار شد. از ۴ سال قبل از اجرایی شدن چنین پروژه ای به ژانر گردشگری ادبی فکر می کردم.
حالا همایش برگزار شده و بعد از آن:
۱- خبرنگاران عزیز، به ویژه “زهره نیلی” بارها و بارها به موضوع گردشگری ادبی پرداخته، آن را مورد توجه قرار داده است.
۲- چندین دانشجو ایرانی چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور پایان نامه های خود را با عنوان گردشگری ادبی یا موضوعات مرتبط با آن انتخاب کرده اند.
۳- مجتبی گهستونی در اهواز چند برنامه مرتبط با گردشگری ادبی برگزار کرده. بر اساس تلاش های او و بقیه دوستانش، دو اتفاق مهم برای این شهر افتاده.
الف: اهواز به عنوان “پایتخت کتاب ایران” انتخاب شده.
ب: قرار است جشنواره و نمایشگاه گردشگری ادبی به مناسبت مورد ذکر شده در “الف” در این شهر برگزار شود.
۴- من هم بعد از برگزاری همایش گردشگری ادبی مصاحبه هایی کرده ام، برنامه هایی در تلویزیون و رادیو داشته ام، متن هایی نوشته ام، سخنرانی هایی در شهرهای شیراز و مشهد انجام داده ام و قرار است دوشنبه هفته بعد (۱۸ اسفند، ساعت ۱۷) در محل شهر کتاب مرکزی (واقع در خیابان شریعتی) در این رابطه برای علاقمندان صحبت کنم.
۵- همچنین خبر دارم که تورهایی برای رونق این نوع از گردشگری طراحی شده است.
دیدگاهها
سلام بر شما استاد گرانقدر
آیا علاقه مندان می توانند در این جشنواره ونمایشگاه شرکت کنند؟!
لطفا محل و تاریخ را اطلاع رسانی کنید…
…………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. هم برای شرکت در سخنرانی و هم برای شرکت در جشنواره و نمایشگاه منعی برای حضور عموم وجود ندارد.
زنده باد گردشگری ادبی
زنده باد دوستدارانش
زنده باد آرش نورآقایی…
…………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. سپاس از تو.
آرش مرد، خسته نباشی
گردشگری ادبی در کشورهایی غنی از ادب و فرهنگ مثل ایران میتونه جایگاه ویژه ای در جذب گردشگر داشته باشه
به امید روزهای ادبی خوب در آینده
…………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. امیدواریم که این ژانر از گردشگری تو کشور ما خوب جا بیفته. سپاس از تو.
سلام
“کارون ” به تنهایی یک اتفاق مهم در گردشگری ادبی است.جایی که أدبیات و گردشگری بارها و بارها به هم پیوند خورده اند.حالا نخل و آفتاب و بلم و بلمرون و نویسنده های گره خورده با کارون و… و….هر کدوم جای خود دارند. حتما مجتبی خوب می دونه که داره چی کار می کنه.شما هم می دونی.
…………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. زنده باد شما. زنده باد مجتبی.
سلام. به هیچ ترتیبی نمی شه نقش اون همایش رو در متمرکز شدن توجهات به سمت این پتانسیل بینظیر در ایران انکار کرد. حداقل در دانشگاه که استاد و دانشجو بعد از اون همایش بود که انگار یه تلنگری بهشون خورد و یه دفعه خودشون رو در برابر یک راه نو دیدند. گرچه اساتید یه مقدار محافظ کار بودن ولی به نظر دانشجوها مطلب رو خوب گرفتن. کاش اون پایان نامه ها رو مقاله کنند البته نه فقط برای چاپ در ژورنال های داخلی. اگر بودم حتما سخنرانی شهر کتاب رو میومدم. ولی حیف نیستم. سپاس فراوان از شما برای جدی و مصمم بودن در پیگیری راهی که می دونید درسته.
…………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. دانشجوها منابع خوبی هستند برای پیشرفت این کشور، اگر بهشون توجه بشه و اگر که دلسوز داشته باشن.
سپاس از تو.
بسیار خوب . موفق باشید، مثل همیشه.
…………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. همیشه که موفق نیستم. سپاس از شما.
درود آرش خان
چگونه میشه بیشتر با این گونه گردشگری آشنا شد؟
…………………………………………………………………………………………………………………………..
جواب: سلام. هم در سایت من در بخش “گردشگری ادبی” http://nooraghayee.com/?cat=733 مطالبی در این مورد پیدا میشه. هم خودش یک سایت داره به آدرس: http://literarytourism.ir
با سلام…
ممنون از رهنماییتون…ما هم به زودی وارد گردشگری ادبی خواهیم شد….
……………………………………………………………………………………………………………………………….
جواب: سلام. زنده باد.
هنوز تلاشهایی رو که برای برگزاری گردشگری ادبی در مشهد به همراه فرهاد مرادی متحمل شدی فراموش نمیکنم.حیف شد که مشهد نتوانست میزبان این رویداد با ارزش بشه.
من هنوزم پیشنهاد قدیم خودم رو راجع به برگزاری (همایش گردشگری ادبی کشورهای فارسی زبان) در مشهد دارم.ما اشتراکات زبانی و فرهنگی بسیاری با افغانستان، تاجیکستان ، داریم.اینها باید تقویت بشه و متاسفانه این فرصت ها داره تبدیل به تهدید میشه برای ما.مثل از دست دادن رودکی و……
امیدوارم زودتر به فکر باشیم و کاری بکنیم…کار ناتمام را با شما به پایانی خوب رسانیم.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
جواب: سلام. سپاس از محبتی که همیشه داری. گردشگری ادبی برای کشورهای فارسی زبان فوق العاده خواهد بود اما حامی لازم داریم. من دیگه هرگر حاضر نیستم با ادارات دولتی مشهد کار کنم، اما با دوستانی همچون تو با کمال میل همراه خواهم بود.
سلام. آقای نورآقایی، ، شما سخنرانی می کنید؟
من ی کلیپ از شما دانلود کردم در رابطه با شب یلدا..بسیار حیرت زده شده واقعا شما را دانشمند و فیلسوف می دانم درباره اسطوره.
به نظر من خیلی جالب بود. امیدوارم که روزی شمارا آنگونه که هستید قدر بدانند. سپاس
……………………………………………………………………………………………………………………………….
جواب: سلام. بله، من صحبت می کنم در شهر کتاب. شما لطف دارید. کلیپ رو از کجا دانلود کردید؟
این حوزه برای دانشجویان ادبیات و یا نویسند ها هم جالب است. همین زمستان نشستی بود در خانه هنرمندان با عنوان “رمان و زندگی روزمره شهری” و محوریت حرف های محمد طلوعی( نویسنده) و امیرعلی نجومیان(منتقد و استاد ادبیات انگلیسی) این بود که شهر و مشخصا شهر تهران در رمان های ما بسیار اندک و در فیلم ها تنها اندکی بیشتر از رمان بازنمایی و هویت سازی می شود. به طور کلی ارتباطی چند گانه بین چگونگی تجربه سازی شهری و مکانی به واسطه ی رمان ها و تاثیرات آن در هویت سازی های فردی و جمعی طرح شد که برایم بسیار جذابیت و کاربردی بود.
روند گردشگری ادبی چند جانبه پیش می رود و من نمی دانم این لینک ها از هم مطلع هستند یا خیر.
مثلا جشنواره ی داستان تهران که از طرف همشهری داستان برگزار شد به بازنمایی فضای شهری تهران و تصویر سازی، خاطره سازی و نهایتا هویت سازی تهران و ساکنین آن تمرکز کرد.
امسال بهار هم دوره ی “تهران در سینما” را استادمان(نجومیان) برگزار می کند (با پیشینه ی کلاس های سال های پیشش در حوزه ی شهر و سینماو..)
یا مثلا کانون پرورش فکری برای نوشتن سری رمان هاییبرای نوجوانان با فضا سازی بومی هر استان چند سال پیش از نویسنده ها درخواست همکاری کرده بود و در این چند سال مجموعه ای بیرون داد. با همه ی کاستی های محتوای کتاب ها، حرکتشان قابل تقدیر بود.
البته که شاهکار های ادبی کهن و نو بسیار داریم ولی این حجم فضا سازی و هویت سازیِ به روز برایم ارزشمند است. مثلا خودم فضای سفری اصفهانم را از رمانی گرفته ام که نویسنده ی ایرانی به زبان انگلیسی نوشته و فضای دوران شاه عباس را با فضای شهری اصفهان به خوبی در آورده و از هر اثر دیگر و کهن ایرانی که تا به حال خوانده بودم برایم ملموس تر و تاثیرگذار تر بود. گمانم خط حرکتی که از این کتاب برای اصفهان و کمی اطرافش در میاورم به مراتب برای مسافران غیر ایرانی جذاب تر باشد.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
جواب: سلام. واقعا از محبت و توجه و اطلاع رسانی شما سپاسگزارم. زنده باشید.
سلااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااام بر آرش و ذهنی که پر از ایده های خوب و تازه است…. به امید روزی که خونه هدایت به مهد کودک تبدیل نشه… خونه پروین و فروغ رو ویران نکنن و سنگ قبر شاملو رو نشکنن…. تو انقدر خوش فکری که من نوعی رو تشویق به همراه شدن با این فکر و ایده می کنی.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
جواب: سلام بر زهره نازنین. ارادتمندم.