گذر از انگاره‌هاي اسطوره‌اي به مباني شناخت جامعه

هستی‌سوزِ سامان‌ساز

در سفر اخیرم، شبی که قرار بود فردایش بر سر مزار سیاوش کسرایی حاضر شوم، برخی اشعار و بیش از همه ابیات منظومه‎ی آرش را مرور می‎کردم. در آن میان، قطعه‎ای بود که در آن نیمه‎شب فکرم را بیش از همه مشغول کرده بود. اشاره‎ام به جایی است که کسرایی عبارت “هستی‌سوزِ سامان‌ساز” را به …

بررسی نوروز از منظر خنده

۱-    چند وقت پیش کتابی خریدم با عنوان “لطیفه و ارتباطش با ناخودآگاه”، اثر “زیگموند فروید”. هنوز این کتاب را کامل نخوانده‎ام اما تا همین جایی که مطالعه کرده‎ام، موضوعات جالبی را در آن یافته‎ام. ۲-    خواندن صفحاتی از این کتاب فکری را در ذهنم به‎وجود آورد که در پی آن به کتاب “نمایش در …

مساله، “انسانِ حماسی” است.

به این نتیجه رسیدم که اگر در کتیبه های به جا مانده از داریوش تا به گفته های رهبران تا همین امروز، انسان ایرانی در پی تدارک آفرینش دشمن است، به این دلیل است که باید آدم ها و موجودات بد بیافرینیم، تا در برابرشان آدم ها و موجودات خوب فلسفه ی وجودی بیابند و …

از ثریا تا هایدی

امروز روز جمعه است. تصمیم گرفتم در خانه بمانم. در بخشی از روز تلویزیون را روشن کردم و متوجه شدم یکی از شبکه‌ها فیلم “هایدی”، محصول ۱۹۵۲ سوئیس را نشان می‌دهد. با این‌که نیمی پخش شده بود، بقیه را تماشا کردم. دیدار این فیلم بهانه‌ای شد برای نوشتن سطرهای زیر: به نظرم، فیلم “هایدی” را …

مساله‌ی زمان در اسطوره‌ی اویدیپوس

در اساطیر یونان، «اویدیپوس» شاه «تبای» است. او در جوانی پدرش را می‌کشد و با مادرش وصلت می‌کند.   من این اسطوره را در ذهنم ادامه دادم و به این فکر کردم که وقتی «اویدیپوس» با مادرش وصلت کند، پسری که از او متولد می‌شود، برادرش خواهد بود. بعد به مفهوم «زمان» در اسطوره‌ی «اویدیپوس» …

اسطوره‌ی اتومبیل

داشتم به «دوجنسی‌های آغازین» فکر می‌کردم که مطلب دیگری در ذهنم تداعی شد. قبل از گفتن بقیه‌ی ماجرا، فکر می‌کنم لازم است توضیح دهم، «دوجنسی‌های آغازین» در اسطوره‌ها، موجوداتی هستند که هم‌زمان هم نر و هم ماده‌اند. در اسطوره‌های بسیاری از ملل، موجوداتی دوجنسی وجود داشتند که خیلی قدرتمند بودند تا این‌که خدایان از قدرتشان به هراس افتادند و آن‌ها را …