بی‌وفایی در ابوالوفا

در شرق شهرستان کوهدشت استان لرستان، روستای کوچکی به نام “ابوالوفا” وجود دارد که به خاطر قبرستان تاریخی و امام‌زاده‌ای که دارد، در میان مردم محلی مشهور است.

سنگ قبرهای قبرستان ابوالوفا بسیار منحصر به فردند، گویی که موزه بسیار شگفت‌انگیزی از نمادها و تصویرها را بر روی هر یک از این سنگ‌قبرها حجاری کرده‌اند.

 چندین نمونه مختلف از انواع سنگ قبر در این روستا دیده می‌شود:

۱- قبرهایی به شکل پلکانی (زیگوراتی) که یادآور مقبره کوروش هستند و شاید با تحقیق بر روی این گونه از قبرها، پیشینه معماری مقبره کوروش بر کارشناسان آشکار شود. 

۲- سنگ قبرهای برافراشته که چهار وجهی و هرمی شکل هستند و در هر وجه آن نوشته‌ها و نقوش بسیار زیبا و معناداری دیده می‌شوند.

۳- قبرهایی با چیدمان ویژه و با سنگ‌های لاشه‌ای ساخته شده‌اند.

سنگ قبرهای این قبرستان هم ارزش میراث فرهنگی دارند و هم ارزش هنری، و از لحاظ مردم‌شناسی منطقه نیز حائز اهمیت هستند. قبرستان این روستا چنان است که حتی به عنوان یک مقصد گردشگری می‌تواند مورد توجه واقع شود.

با این حال سازمان حج و زیارت (به گفته مردم محلی) دقیقا (دقت کنید دقیقا) در میان این قبرستان، یک زائرسرای بزرگ بنانهاده که هم‌اکنون نیمه‌کاره رها شده است.

هر چه کردم نتوانستم دلیل مناسبی برای ساخت زائرسرایی به بزرگی یک مسجد جامع در روستایی کوچک را درک کنم. روستایی که امام‌زاده آن مطمئنا به چنین زائرسرایی نیازی ندارد. حتی به یک دهم آن هم نیاز ندارد.

زائرسرایی که در میان قبرستان و بر روی قبرهای قدیمی ساخته شده و بدون اغراق تعداد بسیاری از قبرها و سنگ قبرها را ویران کرده است. اکنون هر کسی که به روستای ابوالوفا سفر کند، می‌‌بیند که برخی از قطعه‌های شکسته شده‌ی سنگ قبرها در میان نخاله‌های ساختمانی به فراموشی سپرده شده‌اند. و اگر در میان روستا قدم بزنید، می‌بینید که برخی از سنگ قبرها در میان فضولات حیوانات چهارپا به حال خود رها شده‌اند، خانه‌ای را می‌بینید که یکی از همین سنگ‌های برافراشته در کنار در ورودی آن جای دارد و قبرهایی را در حیات خانه‌های دیگر مشاهده می‌کنید.

از مردم محلی سوال کردم که چرا اجازه داده‌اند با روستا و با قبر نیاکانشان چنین رفتاری شود؟ آن‌ها که همگی فکر می‌کردند که ما به دنبال گنج به روستای آن‌ها آمده‌ایم، جوابی برای سوال ما نداشتند.

رضایت آن‌ها را جلب کرده بودند که چگونگی‌اش را حتما خود خواننده متوجه خواهد شد.

سوال این است که کدام ارگان و نهاد و یا سازمانی مسئول این بی‌فکری‌ها و کج‌سلیقگی‌هاست؟ آیا این است آن‌ همه حس وطن‌پرستی و خدمتگزاری که هر مسئولی از آن دم می‌زند؟

   آرش نورآقایی

دیدگاه‌ها

  1. مراديان

    نظرات شما خوب است ولی این روستا آنقدر هم کوچک نیست و طبیعتا به زایر سرا نیاز دارد

  2. سیما سلمان زاده

    چیزی در مورد این روستا نمیدونستم
    در موردش و البته تنها از طریق اینترنت تحقیق کردم. تا پایان سال ۱۳۹۵ جمعیتش حتی به ۵۰۰نفر هم نرسیده
    از مهر ۱۳۸۷ پس از انتشار یادداشت شما در روزنامه ها تا پایان سال ۱۳۹۵ هیچ پاسخ مناسبی برای رفتارهای عجیب سازمانهای مخرب داده نشده. حتی در مهر ۱۳۹۶ وجود امام زاده ابوالوفا از سوی اهل حقی ها زیر سئوال رفته. خلاصه پس از تخریب و ارائه طرح توسعه روستایی و …بالاخره در ابتدای اردیبهشت امسال بنیاد مسکن و سازمان میراث باهم به این نتیجه رسیده اند که این روستا یکی از ۳۰۰روستای جذاب لرستان هست و براش طرح گردشگری تعریف کردن!
    الان فقط دلم می خواد یکی از همون سنگ قبرها رو بزنم تو سر این نوابغ😐
    ………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس بابت این جستجویی که کردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *