آذر آذربایجان

در طول دو سه هفته گذشته به شهرهای اصفهان، شیراز، یزد، کرمان و تبریز سفر کردم. در این سفرهای کاری که با همکاری شرکت ایرانگردی مارکوپولو صورت گرفت، هم با اعضای انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری استان ها دیدار کردم، هم بخشی از پروژه های دو سه ماهه اخیر از جمله؛ “در جستجوی حسن”، “حضور لوگو یوز در جام جهانی” و “گردشگری خلاق” را برای مخاطبانی که از مدیران و کارمندان دفاتر خدمات مسافرتی این شهرها و استان ها بودند، شرح دادم. از این بابت وظیفه خودم می دانم که از شرکت ایرانگردی مارکوپولو برای به وجود آوردن این فرصت قدردانی کنم.

گفتمانی که میان دفاتر خدمات مسافرتی و راهنمایان گردشگری به وجود آمده تا از راهنمایان محلی بیشتر استفاده شود را باید به فال نیک گرفت. شخصا اعتقاد راسخ دارم که استفاده از راهنمای محلی باید جا بیفتد تا یکی از اهداف مهم صنعت گردشگری که منفعت جامعه محلی است، محقق شود.

از این ها که بگذریم، در شهر تبریز به همراه دوستان راهنمای گردشگری از یک موزه و محل کار یک استاد بازدید کردیم که گزارش آن تقدیم می شود:

در دومین روز اقامتمان در تبریز شاهد ریزش برف بودیم. به همین دلیل در پرواز برگشت، با چند ساعت تاخیر روبرو شدیم.

خانه امیرنظام گروسی در محله قدیمی “ششگلان” تبریز بعد از مرمت به موزه قاجار تغییر کاربری داده است. تبریز در اوایل دوره قاجار (در زمان عباس میرزا) ولیعهد نشین بوده و دارالسلطنه محسوب می شده. این است که حضور موزه قاجار در این شهر بی ارتباط و البته خالی از لطف نیست.

این موزه که بازدید از آن را به راهنمایان گردشگری و گردشگران توصیه می کنم دارای اشیایی از قبیل، عکس، مجسمه، سکه، بافته، چینی، فلزات، موسیقی، اسلحه، مکتوبات و … است. وقتی از موزه بازدید می کردیم به “میکائیل نظری” و “نوید مشهوری آفاق” (هر دو از اعضای هیات مدیره انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان آذربایجان شرقی هستند) گفتم تحقیق کنند تا بدانند آیا تاکنون از عکس ها و مکتوبات این موزه اسکن انجام شده یا خیر. امیدوارم اگر این کار انجام نشده، اعضای انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان این مسوولیت را به عهده بگیرند و یک وبسایت برای معرفی اشیا این موزه چنان که شایسه است، طراحی کنند یا برای تهیه کتابی در این زمینه اقدام کنند.

یک نقاش ایتالیایی این تصویر را از احمد شاه قاجار کشیده است.

بخشی از یک نقاشی را می بینید که چهره پادشاهان ایران را از کیومرث تا احمد شاه در آن به تصویر کشیده شده است.

در تالار بافته های موزه، طرح هایی بر روی بافته ها وجود دارد که هم زیبا بودند و هم برخی از آنها کمتر دیده شده. یکی از این بافته ها از نقش اژدها استفاده کرده بود که به نظرم خیلی جالب آمد. فکر کردم که اگر نگرش و خوانش جدیدی از طرح های قدیمی داشته باشیم می توانیم در صنعت نساجی و همچنین طراحی مد لباس از آنها بهره مند شویم.

بدون شرح

این کتاب چاپ سنگی شرح سفر ناصرالدین شاه در سال ۱۳۰۹ هجری قمری است به عراق عجم

این عکس مربوط می شود به جشن صدسالگی استاد “ابوالحسن اقبال آذر (۱۲۴۲-۱۳۴۹) خواننده و موسیقیدان”. ایشان ۱۰۷ سال عمر کردند. در این موزه پرتره نقاشی از ۱۰۵ سالگی ایشان نیز موجود است. اطلاعات بیشتر در رابطه با این استاد آواز را در آدرس http://rouzegareno.blogfa.com/post/61 مطالعه بفرمایید.

اتاق موسیقی

حضور کدو تنبل در آلت موسیقی

اشاره به سفر ناصرالدین شاه به فرنگ در روزنامه پاریسی

روزنامه پاریسی le Petit Parisien ترور ناصرالدین شاه قاجار توسط میرزا رضای کرمانی را به تصویر کشیده.

اگر این نقش برایتان آشناست به این دلیل است که همان نقش های ایوان بزرگ تاق بستان کرمانشاه را تداعی می کند که صحنه شکار در زمان ساسانیان را نشان می دهد.

این عکس از این منظر اهمیت دارد که تصور کنیم در کاروانسراهای ایران چه خبر بوده. واقعا جای یک فیلم مستند یا سینمایی که ماهیت و اوضاع کاروانسراهای ایران را بازسازی کند، خیلی خالی است.

به این سینی که نگاه کردم، یاد عبارت زیبای “لولیان شوخ شیرین کار شهر آشوب” حافظ افتادم.

بعد از دیدار از موزه قاجار به پیشنهاد میکائیل نظری به سراغ استادی رفتیم که این کارگاه هنری را اداره می کند. “رضا سرابی اقدم” هنرمند وطن پرستی است که بسیاری از موزه های تبریز، اشیایی را نگه می دارند که او به آنها امانت داده. همچنین بسیاری از مجسمه هایی که در داخل شهر تبریز وجود دارد، اثر هنری ایشان است.

این هنرمند از افتخارات شهر تبریز است.

ما این هنرمند بی تکلف را در یک اتاق ۱۲ متری دیدار کردیم که پر بود از کلکسیون های مختلف. در این اتاق، چند صندلی و یک کاناپه برای پذیرش مهمان وجود داشت و مابقی عبارت بود از چند ده جلد کتاب، یک میز کار، کامپیوتر و کلی اشیای جالب توجه. در تصویر شیشه هایی را می بینید که در داروسازی های سنتی مورد استفاده قرار می گرفت. ایشان یک نسخه پزشک مربوط به سال ۱۳۰۸ هجری شمسی به بنده نشان دادند.

ایشان فانوس های بسیاری را از ایران و دیگر کشورها جمع آوری کرده اند. جالب این است که این هنرمند برای تهیه این اشیای عتیقه از ایران خارج نشده، بلکه فقط از حراجی ها مطلع شده و آن ها را تهیه کرده.

در تصویر وزنه ها و گلوله های توپ را مشاهده می کنید. برخی از این گلوله های توپ متعلق به “جنگ چالدران” است.

یک تلفن قدیمی

در این تصویر یک کتاب می بینید، یک بیلچه و یک قمقمه. موضوع این کتاب روایت ها و عکس های جنگ جهانی اول است. بیلچه و قمقمه نیز همان هایی هستند که در این کتاب تصویر آنها دیده می شود.

نمای نزدیکتر برای درک بهتر قضییه

یک قمقمه دیگر که تصویرش در کتاب هم دیده می شود.

جزو اولین لامپ های تولید شده توسط ادیسون

این لامپ با تصویر ناصرالدین شاه در زمان و به دستور مظفرالدین شاه به ایران وارد شده.

آقای “رضا سرابی اقدم” کلاه های مختلف را هم نگهداری می کند.

این در هم متعلق است به دوران مشروطه.

این گاوصندوق متعلق بوده به بانک ایران و انگلیس که علاوه بر قفل هایی که دارد یک رمز مخفی هم داشته.

آن زائده کوچک همان رمز مخفی است که عرض کردم. با فشار دادن این تکمه اهرم پنهان بر روی در گاوصندوق نمایان می شده که در طی فرایندی منجر به باز شدن در می گردیده. خلاصه همه اشیای موزه کوچک ولی پربار آقای “سرابی اقدم”، قصه شیرین مربوط به خود را دارند.

گفتگوهای بیشتر و مستند کردن صحبت های ایشان در رابطه با تمام اشیایی که نگهداری می کنند را به راهنمایان گردشگری همراهم پیشنهاد کردم.

آخر سر یک عکس دسته جمعی گرفتیم و با این هنرمند عزیز و خوش ذوق خداحافظی کردیم. در پایان گفتگوهایمان پروژه یوز را برایشان توضیح دادم و خواستم که اگر ممکن است یک مجسمه بزرگ از یوز بسازند. همچنین گفتم اگر مجسمه های کوچکی از یوز طراحی کنند و آنها را به تولید انبوه برسانند می توانیم برای فروش آنها اقدام کنیم. خوششان آمد. تا ببینیم چه خواهد شد.

دیدگاه‌ها

  1. فهیمه

    گزارشتان مثل همیشه عالی بود.در اولین فرصت به این موزه زیبا خواهم رفت.ممنون استاد
    ……………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. زنده باد شما.

  2. sima

    آقای نور آقایی ممنون و سپاس از گزارش زیبا و خواندنیتون، برای من که خیلی جالب و مفید بود . کاش بتوانم در حیطه گردشگری انسانی مفید باشم.
    با آرزوی موفقیت
    ……………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس از توجه شما. پیروز باشید.

  3. نیلوفر فریدنی( راهنمای فرانسه زبان)

    با سلام
    ممنون که ما را هم در این تجارب ناب همراه کردید
    عکسها فوق العاده جالب و گویاست
    ……………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. خواهش می کنم. امیدوارم همیشه و همه جا موفق باشید.

  4. پوری

    سلام
    گزارش عکسا خیلی جالب بود …
    چه فرد خوش ذوقی ، در و فانوسا رو خیلی دوست داشتم
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. خوشحالم که دوست داشتید.

  5. میکائیل نظری

    سپاس از آرش عزیزم
    خیلی خوشحال شدم که درجمعمون بودی.
    قدم همه ی دوتایی که میان تبریز به روی چشممونه
    پروژه ی یوز رو هم با جدیت دنبال میکنیم ، مطمئن باشید.
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. ارادتمندم. موفق باشی.

  6. هستی

    سلام داداشی.

    این سفر خیلی خوب توضیح دادی وخیلی زیبا ،داداشی اگر تونستی به اردبیل برین .

    داداشی موفق باشی
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاسگزام. شما هم موفق باشی.

  7. گردونه

    درود بر شما
    گزارش فوق العاده ای بود. موفق و پیروز باشید
    ……………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس از شما.

  8. شکورا آذرخشی

    درود

    لمس میکنمش… کمی سفت است ولی طرحش زیباست با همان نجابت آریایی…

    زنده باد یوز ایرانی

    +سپاس از گزارش و عکس های جذاب، گویا و .. خنکتون!!! 🙂
    ……………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس از توجه شما.

  9. مرمر

    سلام.
    با وجودی که اهل مطالعه نیستم، ولی مطالبتون برام جالبه و گهگاه دنبال می کنم. خوشحالم که این جا رو پیدا کردم. براتون آرزوی شادی می کنم!
    ……………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس از محبت و توجه شما.

  10. مجتباگهستونی

    عالی بود.مرا غرق خاطراتی کرد که به سال ۱۳۷۹ برمی گردد و من ۱۰ ماه در تبریز هم زندگی کردم و هم دوران سربازی را گذراندم. حضور روزانه در خانه های تاریخی، موزه ها، گالری ها، سینماها، بازارهای کتاب با این گزارش و عکس های سراسر زیبا سرشوقمان آورد در ساعت ۴:۳۰ صبح که خوابم نمی برد. در ضمن یادم اومد بگم که در خوزستان فردی را شناسایی کردم که موزه ای بسیار عالی در یک بنگاه معاملات ملکی برای خودش دست و پا کرده است.
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. زنده باد تو.

  11. امید

    دروود

    خیلی خوب بود – لذت بردم
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. خوشحالم.

  12. نازي

    سلام خیلی قشنگ بود
    …………………………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. قابل نداشت.

  13. مینا

    ممنون ازگزارش مختصرمفیدتون..بسیارجالب بود
    یادم میادچندسال پیش ازقم به مشهدمیرفتیم که دربین راه فقط برجای مانده های کاروانسراها نظرموبه خودشون جلب کرده بود..ودقیقا منم فکرمیکردم چه اتفاقاتی که دراین کاروانسراها افتاده وچه افرادی با چه مشخصه هایی ازچه دیارهایی اومدن ورفتن…!
    همچنان تن درست وکامرواباشین.
    …………………………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس از محبت شما.

  14. دکتر فرزاد

    سلام آرش عزیز، بسیار لذت بردم از این گزارش، به عنوان یک تبریزی ساکن تهران که بیشتر نقاط جهان را دیده ام در حسرت ماندم که چرا از شهر خودم تا این میزان غافل بوده ام! تلنگر خوبی بود برام و ممنونم از شما
    …………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. زنده باد شما. امیدوارم همیشه موفق باشید.

  15. فروغ

    زنده باشید و پر رهرو
    …………………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس.

  16. Mojgan

    با سلام و تشکر از عکسها خصوصا تبریز و اطلاعات مفیدتون، میخواستم خواهش کنم تلفنی از آقای سرابی اگر دارید لطف کنید چون علاقه شدیدی به تاریخ کشورم دارم و سعی میکنم از هر سفری یادگاری از صنایع دستی تهیه کنم که بدلیل تعطیل بودن فروشگاه تا اطلاع ثانوی موزه قاجار موفق به خرید مجسمه کوچک سنگی سرداران باقرخان و ستارخان نشدم. از آنجائیکه عرق ملی به شهر اجدادم دارم در اوج ناامیدی بعد از چند روز تفحص فقط در عکسهای آقای سرابی مجسمه های مربوطه را پیدا کردم، منت سر بنده بگذارید و راهنمایی بفرمائید باز هم متشکرم. با درود
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام.
    نه متاسفانه، تلفن ندارم از ایشون.

  17. سیما

    موزه مشاغل هم سه سال پیش با همت ایشون برقرار شده بود و عالی بود. چند روز پیش فهمیدم بی‌توجهی موزه‌داران باعث شده برخی وسایل آسیب ببینن و حتی موش به موزه راه پیدا کرده. خلاصه آقای سرابی امانتی‌ها رو پس گرفتن و موزه برچیده شد.
    …………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس از شما.

  18. Masi

    اگر همه ی دست اندرکاران این مجموعه ها به امانت داری ایشون بودن و با این علاقه از میراث محافظت میکردن که غم هامون اینقدر نمیشد.

    خیلی خیلی گزارش قشنگی بود. ممنون از شما خیلی لذت بخش بود خوندن و دیدن این عکس ها.
    ………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس که مطالعه کردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *