Lonely planet چگونه ایران را معرفی می‌کند

کتاب‌های lonely planet را انجیل گردشگران می‌دانند. بسیاری از گردشگرانی که به تنهایی یا گروهی به کشورهای دیگر سفر می‌کنند، کتاب معرفی آن کشور که توسط lonely planet  چاپ شده را تهیه می‌کنند و بدین تریتب اطلاعات مفید سفرشان را در اختیار خواهند داشت.
در جولای سال ۲۰۰۸، ویرایش پنجم عنوان «ایران» این کتاب منتشر شده است. بد نیست بدانیم که آن‌ها ایران را چگونه معرفی کرده‌اند و گردشگرانی که بر اساس اطلاعات lonely planet  به ایران می‌آیند، در وهله‌ی اول نسبت به ایران چگونه می‌اندیشند.
ویژگی‌های برجسته ایران در ویرایش چهارم این کتب عبارتند از: معماری، روزگار باستان، هنر و سبک زندگی ایرانیان. اما در ویرایش جدید، این ویژگی‌ها به گونه‌ای دیگر معرفی شده‌اند. این بار از مهمان نوازی ایرانیان، آداب و رسوم باستانی‌اشان، هم‌زیستی‌اشان، علاقه‌اشان به شعر، مکان‌های باستانی ایران، بازارهای ایرانی، شگفتی‌های کویر و شیرینی‌های ایرانی سخن به میان آمده است.
شیوه‌ی نوشتن این کتاب، این‌گونه است که از طرف انتشارات کسانی به طور مثال به ایران می‌آیند، به تمام کشور سفر می‌کنند و از هتل‌ها و رستوران‌ها و موزه‌ها و مکان‌های طبیعی و تاریخی عکس می‌گیرند و اطلاعاتشان را به‌روز می‌کنند و در ویرایش جدید از این اطلاعات استفاده می‌کنند.
در صفخات ابتدایی این کتاب، از ۱۰ کتاب، ۱۰ فیلم سینمایی و ۱۰ مکان ویژه نام برده شده که گردشگر را به خواندن و تماشا کردن و دیدارشان توصیه می‌کند. برخی از فیلم‌های توصیه شده  عبارتند از: سیب اثر محسن مخملباف، باشو اثر بهرام بیضایی، بچه‌های بهشت اثر مجید مجیدی، گبه اثر محسن مخملباف، طعم گیلاس اثر عباس کیارستمی. و مکان‌هایی که توصیه به دیدارشان می‌کند عبارتند از: روستای ابیانه، روستای گرمه، روستای ماسوله، روستای میمند، روستای تودشک، شهر پاوه، کلات نادری،  گازر خان (قلعه‌ی الموت)، بوانات، باغستان اولیا.
در بخش گشت‌نامه (Itinerary)، چهار مسیر سفر طراحی شده که تقریبا به شرح زیر هستند:
۱- بیش‌ترین و بهترین دیدنی‌ها: تهران – کاشان – ابیانه – اصفهان – میبد – خرانق – یزد – ابرقو – شیراز
۲- برای کسانی که از غرب وارد ایران می شوند و از شرق خارج می‌شوند: ماکو – جلفا – تبریز – روستای کندوان – زنجان – سلطانیه – قزوین – تهران – کاشان – یزد – کرمان – ماهان – راین – بم – زاهدان
۳- مسیری که کمتر پیموده می‌شود: روستای کندوان – تبریز- جلفا – کلیبر – اهر – مشکین‌شهر – اردبیل – آستارا – بندر انزلی – رشت – روستای ماسوله
۴- مسیر کویرنوردی (بیابان‌گردی): اصفهان – نائین – روستای گرمه – خرانق – میبد – یزد – کرمان – شهداد و گندم بریان

در این کتاب از تاریخ و فرهنگ و هنر ایران سخن به میان آمده و تا اندازه‌ای معرفی شده است. اما در بخشی دیگر، سخن از غذا و نوشیدنی ایرانی است. این کتاب گزارش داده که غذاهای ایرانی به اندازه فرهنگ ایران قدمت دارند و در آیین‌ها و مراسم همچون نوروز، غذا نقشی اساسی ایفا می‌‌کند. جالب این است که نویسنده به گردشگران توصیه می‌کند برای چشیدن طعم واقعی غذای ایرانی می‌بایستی شانس این را داشته باشند که مهمان یک خانه‌ی ایرانی بشوند، شانسی که برایشان دور از دسترس نیست.

این‌ها که برشمردیم کلیاتی از چگونگی معرفی ایران توسط سفرکرده‌ها در ایران برای مسافران آینده است. گونه‌ای از معرفی است که می‌توانست بهتر و یا بدتر باشد و این به خود ما بستگی دارد.

آرش نورآقایی

دیدگاه‌ها

  1. سلماز يگانه مهر

    سلام
    فیلم سیب، ساخته ی سمیرا مخملباف است نه محسن مخملباف (اگر اشتباه از متن کتاب نباشد) موفق باشید.

  2. سمیه

    ظاهرا نویسندگان این کتاب علاقه ی زیادی به فیلمهای مخملباف دارند
    به نطر نمیرسد فیلمهای آقای مخملباف خیلی نمایانگر فرهنگ و هنر ایران باشد ؟

  3. *

    با سلام.
    همیشه برام جالبه بدونم، خارجیها در مورد کشورم چی فکر میکنن و این مطلبی هم که نوشتید بی ربط با حس کنجکاویه من نیست و برام خوندنی بود.
    با آرزوی سلامتی و موفقیت

  4. گلچهره

    سلام میدونم من رو به یاد نمیارید من شما رو ۱بار در اصفهان همراه خانوم حاجی هابودم دیدم همیشه ادم های خاص با ایده های خاص منو جذب میکنن و شما…. هنوز حرفاتون تفکرتون ایدهاتون توی ذهنمه. می خواستم بپرسم میتونم از بعضی از مطالب شما توی پیجم استفاده کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *