۵) آخرین شب در بوداپست

۱- وقتی هنوز ۱۰ ساله بودم مجارستان را در حد این می شناختم که تیم فوتبال خوبی دارد و البته کمی با نام قهرمان افسانه ای فوتبال این سرزمین، پوشکاش آشنا بودم.

۲- وقتی ۱۴ ساله بودم با نام بوداپست به عنوان پایتخت مجارستان آشنا شدم و آن زمانی بود که مجید ترکان، کشتی‌گیر مازندرانی در مسابقات قهرمانی جام جهانی کشتی در این شهر قهرمان مدال نقره گرفت و هنگام برگشت به ایران، به دعوت پدرم یکراست از فرودگاه به منزل ما آمد. شب را در خانه ما سپری کرد و من برای صبحانه‌ی او، صبح زود به نانوایی بربری رفتم و نان خریدم. از این کار احساس قهرمانی می کردم. از آن وقت بوداپست را می شناسم.

۳- از ۱۴ سالگی ام، ۲۴ سال گذشته. امشب آخرین شبی است که ما در بوداپست اقامت داریم و من حالا (ساعت ۰۰:۳۰ – ۹ جولای) در حال نوشتن هستم. تازه از یک شبگردی در بوداپست برگشته ام و می‌توانم به شما بگویم که این شهر را دوست دارم.

با عکس های زیر، شبرنگ درمانی کنید:

۱

۲

۳

۴

۵

۶

۷

۸

۹

۱۰

باید رفت …

دیدگاه‌ها

  1. شادی گنجی

    راستی حالا که سالها از کودکی و نوجوانیت می گذرد و چند روزی در بوداپست بودی،گذشته از تیم فوتبال و قهرمان کشتی، اولین چیزی که با نام بوداپست به یاد می آوری، چیست؟

    من از امروز تا وقتی که بوداپست را از نزدیک ببینم، با نام بوداپست یاد ۲۴ سال پیش می افتم و قهرمان کشتی ایران در حال خوردن نان بربری تازه برای صبحانه و پسربچه ای که به خودش افتخار می کند…

    سفرت به سلامت
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. قربانت. به امید دیدار.

  2. لاله

    سلام.
    از شما ممنونم که با وجود فرصت کمی که برای تکمیل سفرنامه دارید ولی وقت می ذارید و ما رو هم همسفر خودتون کردید.من بسیار مشتاق مابقی سفرنامه شما هستم.شیوه سفرنامه نویسی شما فوق العاده است.خدا رو شکر که تونستید بوداپست رو ببینید .
    برای شما آرزوی موفقیت می کنم.انشاءا… به تمام خواسته ها و آرزوهایی که در مورد این سفر داشتید و دارید برسید.
    سفر به سلامت.
    سپاس
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. سپاس از لطف شما.

  3. فریبا

    درود بر شما
    ممنون از شما که با این پست ما را هم در تجارب مسافرت خودتان سهیم کردید
    همواره سلامت باشید
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. ارادتمندم.

  4. Banafsheh

    اقای ارش ضمن قدردانی از تمام تلاشتون برای سهیم ساختن ما در سفر
    خوشحالم که اون پسر بچه ی ۱۴ ساله امروز با دیدن بوداپست و حس افتخاری که از ۲۴ سال پیش همراهش هست، سرشار از انرژی مضاعفی شده که میشه این انرژی رو از واژه واژه ی نوشته هاش دریافت کرد.
    سپاس از شبرنگ درمانی .
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. قربانت.

  5. سمیه

    شبرنگ درمانی!!!
    جالب بود
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. سپاس.

  6. مجتبی گهستونی

    درودی دیگر و آرزویی پر از سلامتی و شادی برای تو و همراهان و خوانندگان این سایت. من بوداپست را از اخبار دهه ۷۰ خورشیدی می شناسم که تحت تاثیر از جنگ های یوگسلاوی سابق قرار داشت و فیالمی ایرانی به نام سفر به بوادپست. من اما اینبار بر عکس همه دفعات قبل که با مجارستان بحران زده مواجه بودم اینبار تو زیباتر از همیشه آن را به تصویر کشیدی. راستی یادمان باشد که گول بسیاری از آگهی های تبلیغاتی اعزام دانشجو به مجارستان را نخوریم. حالا که آنجا هستی واقعا از سطح دانشگاههای مجرستان پرسش کن
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. وقتی کامنتت رو خوندم که مجارستان رو ترک کرده بودم. به هر حال، سپاس از لطف و توجهت. امیدوارم روزی با هم در این سفرها همسفر باشیم.

  7. آذری

    به باشگاه دوستان زمین به پیوندید…
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام.

  8. ا گ

    از اولین کلمه و عکسی که برای بوداپست گذاشتی و نوشنی حس کردم خوشحالی و اینجا رو دوست داری …. تا اینکه توی اخرین جمله همینو نوشتی. خیلی خوشحالم برات و خوش بگذره.
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. سپاس از همدلی.

  9. وحیده

    سلام ،
    عکسها خیلی زیبا هستن ، با بیان خاطرات دوران نوجوانی و این عکسهای زیبا حس خوبی به آدم دست میده ، شما خودتون هم در این سفر احساس آرامش داشتید ؟
    …………………………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. تا اینجا که سفر خوبی بوده. اما وقتی به عنوان راهنما سفر می کنی هر لحظه باید منتظر غیرمترفبه باشی و حواست باشه که همسفران از شما و یا هر موضوع دیگری نرنجند.

  10. نغمه

    سلام
    با وجود فرصت کم و مسئولیت بالا یی که دارید ممنونم که برای ما هم وقت میگذارید
    انگا مجارستان شبش از روزش قشنگتره . ترکیب رنگ زرد و سیاه ……….. قشنگه
    ……………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. قربان شما.

  11. آناهیت

    مجارستان (به مجاری:Magyarország)کشوری است در اروپای مرکزی. پایتخت آن بوداپست است. مساحت آن ۹۳۰۳۰ کیلومتر مربع است. تاریخ مهاجرت قوم مجار به جلگه دانوب دقیقاً معلوم نیست. این قوم به‌صورت قبایلی به‌تدریج از آسیا و نواحی غربی سیبری به این سرزمین آمده و پس از زدوخوردهای فراوان با دیگر قبایل برای تصاحب اراضی پربرکت سرانجام در جلگه دانوب بین نژادهای ژرمن و اسلاو حائل گردیده‌اند. این تاریخ را حدود سال ۸۹۶م. می‌دانند، یعنی زمانی‌‌که قبایل مجار به رهبری پرنس آرناپه ساکن حوزه کارپات (سرزمینی که از لحاظ آب و مراتع غنی بوده) را تماماً و یا به‌طور وسیعی تصرف کردند و امروز به‌نام «مجارستان» و «ترانسیلوانیا» خوانده می‌شود.
    حوزه کارپات که از لحاظ جغرافیایی در مرکز اروپا واقع شده از دوران ماقبل تاریخ توسط بشر اولیه اشغال شده بود. مردم دوران اولیه عصر آهن و به‌دنبال آن سلتها به‌نوبت در شروع دورهٔ حاضر توسط رومی‌ها شکست خوردند. ایالات رومی پانونیا و داسیا که در زمان حکومت تیبریوس و تراجان به‌تصرف درآمده بودند، دربرگیرنده قسمتی از آنچه مجارستان می‌شد بودند. پس از چهار قرن فرمانروایی رومی‌ها به‌واسطه مهاجرت عظیمی منقرض گردید. هونها به رهبری پادشاه معروف خود آتیلا که آلمانی‌الاصل بود، آستروگوتها ژپیدها و لونگوبارها و به‌دنبال آن‌ها آوارها که از نژاد هون‌ها بودند برای زمان کوتاهی در این مکان سکنی گزیدند.
    با انقراض امپراتوری آوار به‌دست شارل ماگن، تنها گروه‌های کوچکی از آوارها در درهٔ رود دانوب باقی ماندند. وضعیت اجتماعی و اقتصادی این مردمان تقریباً هم‌سطح مجاری‌های غالب بود و به‌همین علت باعث همزیستی و بعدها جذب شدن آن‌ها توسط مردم مجار می‌گردید.
    در قرن دهم هفت قبیله فاتح مجار که با هم متحد بودند تحت رهبری پرنس آرپاد مؤسس اولین سلسله مجار قرار داشتند و قدرت را به فرزندش کیزاسپرو سپردند. در سال ۹۷۲ گیزا[۱] به‌عنوان یکی از سران قبایل مجار به ریاست اتحادیه‌ای که از این قبایل به‌وجود آمده بود انتخاب شد و به اتفاق همسرش سارولت[۲] به آئین مسیحیت گروید و پس از وی فرزندش استوان اول[۳] که در تاریخ مجارستان نسبت به سن استفان[۴] (استفان مقدس) (۱۰۳۸ -۹۹۷) شهرت دارد در سال ۱۰۰۰م. به‌عنوان نخستین پادشاه مجارستان تاج‌گذاری کرد. وی که در کودکی غسل تعمید داده شده بود بعد از تحکیم حکومت خود به‌عنوان اولین پادشاه مجارستان مسئله مسیحی کردن مجارها را رسمیت بخشید و به تأسیس صومعه و بنا‌نهادن کلیسا اقدام کرد. سن استفان برای استقرار نظام پادشاهی و پی‌ریزی یک نظم اجتماعی پایدار کوشش‌های فراوانی نمود و مردم را مجبور کرد از آیین جاهلانه قدیمی به‌سمت مسیحیت بگروند.
    در اواخر قرن ۱۱ کلیسا استفان اول را به ‌خاطر خدمات وی به مقدس ملقب نمود. وی دو مجموعه عقاید برای اداره امور کشور تنظیم کرد. وی پادشاهی جنگجو بود. در جنگی که با «کنراد»[۵] امپراتور ژرمن نمود وی را شکست داد و تا حوالی وین پیشروی کرد، و به‌علت ثروت سرشار حاصل از جنگ دانوب، خطر همسایگان اعم از امپراطوری ژرمن و بیزانس وجود داشت. مجارها نخست با بیزانس از در دوستی درآمدند و پس از شکست ژرمن‌ها در سال ۱۱۰۸ که با غلبه بر سپاهیان هانری پنجم در پوترن به‌دست آمد از جانب ژرمن‌ها آسوده‌خاطر گشتند. در سال ۱۱۸۱ با استقرار بلغارها و تشکیل دولت بلغار مرز مشترک مجارستان و بیزانس از بین رفت و خطر دوم که متوجه مجارها بود منتفی گشت. در قرن ۱۲ قدرت حکومت مرکزی رو به زوال نهاد و با رشد فئودالیسم قدرت سیستم ملوک‌الطوایفی افزایش یافت. از زمان مرگ استفان اول یک دوره ناامنی شروع شد که طی آن شورش نجیب‌زادگان پیرو مذهب قدیمی پاگان، اصلاحات اجتماعی و مذهبی پادشاه را به مخاطره انداخت. در هر حال این شورش فرونشانده شد و حملات آلمان‌ها از غرب و کومان‌ها از شرق سرکوب گردید.
    طی قرون ۱۱ و ۱۲ پادشاهان سلسله «آرپاد» مجارستان را یک‌پارچه نگه داشته و در مقابل سیاست‌های توسعه‌طلبانه امپراتوری مقدس روم، قسطنطنیه و پاپ در رم مبارزه نمودند. سرانجام پیشرفت نسبتاً صلح‌آمیز مجارها در قرون وسطی با حمله مغول‌ها به رهبری پاتوخان در سال‌ها (۴۴ – ۱۲۴۱) دچار وقفه شد و ارتش مجارستان شاه بلدی چهارم به‌سختی توسط مغول‌ها تارومار شد.
    اوج شکوه و عظمت هنگری در قرون وسطی روزگار سلطنت لوئی اول (بزرگ) (۸۲ – ۱۳۴۲) بود؛ زیرا نفوذش تا دریای بالتیک، دریای سیاه، دریای مدیترانه می‌رسید. جنگ با ترک‌ها در سال ۱۳۸۹ صورت گرفت و ترک‌ها تا دریای بالکان پیش رفتند و مدت‌های دراز هنگری در چنگال ترکان عثمانی و قسمتی از خاک مجارستان زیر فرمان جابرانه خانواده‌ها هابسبورگ اطریش گرفتار بود.
    این سیاست حفظ قدرت مرکزی توسط «ماتیوس هون‌یادی» (۱۴۹۰ – ۱۴۵۸) که از پادشاهان بسیار محبوب و موفق بود دنبال گردید. با مهار کردن قدرت بارون‌ها و تشکیل یک ارتش قوی اجیر شده، وی امنیت و آسایش برای مردم شهر و روستا را به ارمغان آورد، در حالی‌که سیاست خارجی توسعه‌طلبانه وی موجب هراس بود مع‌هذا دربار با شکوه و کتابخانه عظیم گرونسیانا برای وی در سرتاسر اروپا شهرت آفرید. جانشینان شاه ماتیوس در هر حال قادر نبودند که با قدرت رو به افزایش بارون‌ها مقابله کنند. افزایش فشار روستاییان موجب گردید که تخم نارضایتی در میان آنان کاشته شود؛ به‌طوری‌که در سال ۱۵۱۴ منجر به جنگ دهقانی بزرگی به رهبری گیورگ دوژا[۶] از اهالی ترانسیلوانیا گردید. به‌هرحال ارتش دهقانی با نبردهای خونینی از هم پاشید و شکست آن منجر به کیفر خونینی برای دهقانان گردید. در این شرایط تهدید ترک‌ها برای اشغال کشوری که به‌دلیل اختلافات داخلی از هم پاشیده شده بود یک خطر جدی به‌شمار می‌آمد. در سال ۱۵۲۶ ارتش بزرگ سلطان سلیمان دوم قوای شاه جوان لوتیز دوم را در «نبرد موهاچ» نابود کرد.
    مرزهای مجارستان کنونی پس از پایان جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراطوری اتریش-مجارستان تثبیت شد. در شمال هم‌مرز است با جمهوری اسلواکی با مرز مشترک ۵۱۵ کیلومتر
    در شرق آن کشور رومانی با مرز مشترک ۴۴۳ کیلومتر قرار دارد.
    در شمال‌شرقی مجارستان جممهوری اوکراین با مرز ۱۰۳ کیلومتری قرار دارد.
    در جنوب هم‌مرز است با جمهوریهای پیشین یوگوسلاوی (صربستان ۱۵۱کیلومتر، کرواسی ۳۲۹ کیلومتر، اسلوونی ۸۲ کیلومتر.
    در غرب مجارستان کشور اتریش با مرز ۳۶۶ کیلومتری جای گرفته‌است.
    کل جمعیت مجارستان بالغ بر ۱۰٬۳۱۳٬۸۸۳ نفر است. ۸۸٪ جمعیت کشور از مجارها تشکیل شده و دیگر تیره‌های ساکن این کشور رومانیایی‌ها، صربها، کرواسی‌ها، آلمان‌ها، و شمار نسبتاً زیادی از کولی‌ها هستند. مطالعات ژنتیکی نشان داده است که مجارها فقط ۱۳ درصد از ژن‌های اقوام اورالی را دارا هستند. زبان رسمی مجارستان مجاری است. ۷۰٪ مردم مسیحی کاتولیک و ۲۵٪ پروتستان میاشند.این کشور زمستانهای سردی داشته و تابستانها، درجه حرارت دشتهای مرکزی، افزایش شدیدی دارد. معادن بوکسیت بسیار غنی در این کشور، شناسایی شده و به بهربرداری رسیده است. نیمی از صادرات مجارستان را ماشین آلات کشاورزی، ابزار مهندسی و غلات و ماشینهای صنعتی تشکیل می‌دهند.
    مجارستان کشوری زیبا, حاصلخیز و سرسبز با طبیعت ویژه خود در قلب اروپا است. مردمان مهربان و میهمان دوستی دارد. مجارستان سرزمینی ۱۱۰۰ ساله است که در حدود ۱۵۰ سال پیش از کشور اتریش مستقل گشت. فرهنگ مردم مجارستان از معروفترین و شناخته شده ترین فرهنگهای اروپائی است. سوارکاری و موسیقی دو بخش مهم از فرهنگ آنها است. زبان خاص خود را دارا هستند که زبانی زیبا و مستقل است با ویژگیهای خاص کلامی خود. این کشور همواره مهد مخترعین و هنرمندان بزرگ بوده و دوستان بسیار خوب و مهربانی می توان در بین این مردم پیدا کرد.

    یکی از اصیلترین و زیباترین معماری‌های اروپایی‌ را می‌توان در این کشور یافت که علاوه بر معماری قوی دارای زبان خاص خود و نمایشگر هنر معماری در کلّ اروپا است.بسیاری از بناهای این کشور جزء میراث فرهنگی جهان محسوب می شوند و توسط سازمانUNESCO محفاظت می گردند.

    بوداپست پایتخت این کشور همواره مرکز مهم علمی‌، تجاری، فرهنگی‌ در حوزه مرکز و شرق اروپا به خصوص پس از پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۴ میلادی بوده است و بدین سبب این کشور موقعیت ممتازی را در بین کشورهای اروپایی‌ دارا است.
    ……………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. سپاس فراوان.

  12. پرويز شجاعي پارسا

    آرش جان یادم باشه وقتی اومدی تهرون ازت چند تا سوال در باره عکاسی در شب بپرسم . عکسها فوق العاده بودند .
    ……………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. چوبکاری نکن.

  13. 1353

    arash shabe perag range zibaee dasht
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. بوداپست رو می گی؟

  14. 1353

    bebakhshid eshtebahe lafzi bood ,manzooram boodabest bood ke dar shabvaghean ziba bood
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. بله.

  15. Masi

    عکس ها اونقدر زیبا و مست کننده بودن که اندازه نداشت.
    چه شکوهی داره
    شهر نور و پل
    ………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس که نگاه کردید. بله، شهر نور و پل.

  16. سیما

    یک دهه گذشت
    باز هم آخرین شب
    باز،هم عکس دهم.

    هنوز غسل انگشتان در دانوب
    هنوز کشش جان در قوس تاریخ
    هنوز والس زمرد زمین و لاجورد آسمان

    باید شبی بین تمام بودانشین‌ها و پست‌نشین‌ها پلی ساخت؛ زنجیری، از مِهر.
    ……………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. همیشه زیبا می‌نویسی. سپاس از تو.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *