۱۲) شهرها مثل آدم‌ها هستند

یکی از دوستان برایم نوشته بود که برلین شهر سرد و بی روحی است. نمی‌خواستم باور کنم. با جَکی که قدم می‌زدیم، از او پرسیدم: “به نظر تو چنین گفته‌ای در مورد برلین حقیقت دارد؟” گفت: “شهرها مثل آدم‌ها هستند. باید با آنها گفتگو کنی تا بفهمی چه چیزی در دلشان پنهان است.” و ادامه داد: “برلین از آن شهرهاست که باید درکشان کرد.”

حالا که سومین شب اقامتمان را در برلین می گذرانیم، می دانم که این شهر نه تنها سرد و بی روح و خسته کننده نیست بلکه برعکس شگفت آور و بسیار جالب توجه است. باید پای درد دل برلین نشست تا فهمید که او کیست.

شما را به گزارش تصویری برلین دعوت می کنم:

در برلین هتلمان به مرکز شهر خیلی نزدیک نبود و نزدیکترین سایت توریستی به هتل میدان Alexanderplatz بود. همانطور که گفتم دوست سوئیسی‌ام، جکی هم از ژنو به برلین آمده بود تا در این سه روز با هم باشیم.

در همان روزی که به برلین رسیدیم، بعد از اینکه مسافران در اتاقهایشان جاگیر شدند در لابی هتل جمع شدیم و برای یک گشت و قدم زنی کوتاه به همراه جکی به داخل شهر رفتیم و بعد از شام برگشتیم.

صبح روز بعد گشت شهری به همراه راهنما داشتیم. او ما را برای بازدید از برخی از مناطق برلین راهنمایی کرد. در تصویر بخشی از باقیمانده های دیوار برلین را مشاهده می کنید. راهنمایان گفت که برخی از نقاشی های این دیوار خیلی معروف هستند و برای جلد آلبوم موسیقی یا در طراحی پوسترها مورد استفاده قرار می گیرند.

نمایی دیگر از دیوار برلین که روزگاری برلین غربی و شرقی، آلمان غربی و آلمان شرقی و به عبارتی اروپای غربی و شرقی را از هم جدا کرده بود. این دیوار در تاریخ ۱۳ آگوست ۱۹۶۱ میلادی به منظور جلوگیری از مهاجرت شرقی ها به سمت غرب ساخته شده بود. این دیوار تا روز ۹ نوامبر سال ۱۹۸۹ پابرجا بود.

در برلین یک کنیسه و یک موزه ی بزرگ یهودیان در کنار هم وجود دارد. در کنار این موزه دو یادمان؛ یکی برای کشته شدگان و یکی برای تبعیدشدگان یهودی درست شده است.

همان توضیح بالا

این ساختمان توسط “ضحا حدید” معمار عراقی الاصل بریتانیایی ساخته شده. راهنمای ما فکر می کرد که این معمار ایرانی است، اشتباهی که خیلی ها مرتکب می شوند.

آنچه در تصویر می بینید یادمان هولوکاست در شهر برلین است. نمادگرایی های جالب توجهی در طراحی این یادمان دیده می شود:

۱- سطح پایینی (کف) این محوطه مثل یک کاسه گود و معقر است. ۲- سازه ها وقتی به مرکز محوطه نزدیک می شویم بلند و بلندتر می شوند، درحالی که کف گودتر می شود. ۳- هیچ یک از سازه ها به اندازه هم نیستند و از لحاظ ابعاد با هم فرق دارند. ۴- بر روی هیچ یک از سازه ها چیزی نوشته نشده و نشانگر کشته شدگان گمنام در واقعه ی هولوکاست هستند. ۵- وقتی داخل محوطه می شوید، دیدتان محدود می شود و گاهی می بینید که یک نفر از روبرو یا از سمت راست و چپ به شما نزدیک یا دور می شود. امکان حرکت مورب در داخل محوطه وجود ندارد.

همان توضیح بالا

در بخش بیرونی محوطه، سازه ها همسطح زمین هستند و دیگر از سطح زمین بالاتر نیستند. این بدان معنی است که خارج از آن محدوده، دیگر محدودیت ها وجود ندارند. به گونه ای نماد پایان واقعه ی هولوکاست را نشان می دهد..

در جایی که این درخت بلند روییده، هیتلر در پناهگاهی که ساخته بود خودکشی کرد و بعدتر سوزانده شد. محل این درخت به یادمان هولوکاست نزدیک و در حدود ۲۰۰ متر فاصله دارد.

در این طرح گرافیکی سوراخ شدن پرچم آلمان به نشانه ی خراب شدن دیوار برلین است.

در تصویر دروازه برندنبرگ Brandenburg gate را می بینید که شاید بتوان آن را مهمترین لَندمارک یا مشخصه ی شهر برلین و حتی آلمان قلمداد کرد. این دروازه در سال ۱۷۸۸ تا ۱۷۹۱ همزمان با دوران پادشاهی فریدریش ویلهلم دوم توسط Carl Gotthard Langhans ساخته شده است. در طرفین دیواره های این دروازه، مجسمه های نسبتاً بزرگی از خدایان رومی دیده می شود. دروازه برندنبرگ در دوران جنگ جهانی دوم به شدت آسیب دید و از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲ توسط موسسه حفظ یادمان های برلین بازسازی شد.

این دروازه شامل ۵ تاق است که تاق میانی محل عبور افراد سلطنتی بوده است.

گشت نیمرزوه که با همراهی راهنمای محلی به پایان رسید بیشتر مسافران به مشهورترین مرکز خرید برلین به نام KADEWE یا به عبارتی Kaufhaus des Westens که دومین مرکز خرید بزرگ اروپا محسوب می شود، رفتند. من نیز با همراهی دو تن از مسافران رفتیم تا با همراهی جکی از برخی از نقاط شهر بازدید کنیم. عکسی که می بینید، مربوط به ساعتی در میدان الکساندر است.

این سازه به نام Fernsehturm یا به قول محلی ها Telespargel با ارتفاع ۳۶۵ متر بلندترین بنای شهر برلین محسوب می شود. این بنا که هنوز هم یکی از بلندترین ساختمان های اروپا محسوب می شود در سال ۱۹۶۹ توسط یک تیم از معماران شامل “فریتز دیتر” و “گونتر فرانک” با کمک گروه مهندسین سوئدی طراحی شده است. این بنا امروزه به عنوان برج تلویزیونی و رستوران، مورد استفاده گردشگران قرار می گیرد.

مجسمه نپتون در نزدیکی برج تلویزیونی

همان

این ساختمان از زمان قرون وسطی باقیمانده است. هم در آن زمان و هم حالا به عنوان شهرداری مورد استفاده قرار می گیرد.

نمایی از رود Spree که از میان برلین می گذرد را در تصویر مشاهده می کنید.

در نزدیکی میدان الکساندر که خود به برج تلویزیونی نزدیک است، جزیره ای در بستر رودخانه شکل گرفته که به “جزیره موزه” یا Museum Iland شهرت دارد. بسیاری از موزه های معروف برلین در این منطقه واقع شده اند. همچنین کلیسای جامع شهر برلین به نام Berliner Dom در همین جزیره قرار دارد. در تصویر فوق یکی از درهای فرعی کلیسا را مشاهده می کنید.

این فواره روبروی در اصلی کلیسا دیده می شود.

نمایی از موزه ی Altes

نمایی از کلیسای جامع که در “جزیره ی موزه” واقع شده است. این کلیسا بین سال های ۱۷۴۷ و ۱۷۵۰ توسط یوهان بومان Johann Boumann طراحی شده است. ارتفاع گنبد مرکزی این کلیسا ۹۸ متر است.

نمایی از گالری Alte Nationagalerie: جلوی این موزه مجسمه ای از “فردریش ویلهلم چهارم” دیده می شود.

در خیابان های برلین گاهی می شود نمادها، کلاه ها و لباس نظامی دوران کمونیسم را یافت. می توان انها را به عنوان سوغاتی خرید.

نمایی از یک قایق که در رودخانه برلین در حال حرکت است.

رودخانه Spree و ساختمان یکی از موزه ها

ورودی موزه پرگامون Pergamon: این موزه معروفترین موزه شهر برلین به شمار می رود. این سازه شیشه ای که در ورودی موزه قرار دیده می شود، مربوط به نمایشگاه پانورامای ۳۶۰ درجه ای از شهر باستانی پرگامون است (خرابه های این شهر در ترکیه فعلی واقع است). طراح این نمایشگاه “یادگار عزیزی” است. راهنمای محلی ما می گفت که یادگار عزیزی اهل ایران است، اما بنده مطمئن نیستم. شاید او اصالتا ترکیه ای باشد. بازدیدکنندگان این نمایشگاه کم نیستند. نمایشگاه از معروفیت خوبی برخوردار شده و مورد پسند علاقمندان موزه قرار گرفته است.

ظاهرا می خواهند در جزیره موزه Museum Iland یک موزه جدید بسازند.

وقتی در شهر برلین راه می روید، با لوله هایی به رنگ آبی یا صورتی (شبیه آنچه در تصویر مشاهده می کنید) روبرو می شوید. راهنمای محلی برایمان توضیح داد که زمین برلین تالابی (باتلاقی) یا به عبارتی Wetland است. یعنی خاک با آب مخلوط است. برای همین اگر بخواهند بر روی زمین برلین ساختمان بسازند، مجبورند که خاک را خشک کنند. درواقع از داخل این لوله ها آب و حتی گل و لای را به رودخانه هدایت می کنند تا زمین خشک شود.

نمای دیگری از Alte Nationalgalerie

جَکی، دو تن از همسفران و بنده وارد یکی از موزه ها (موزه Neues) شدیم و دیدیم که هنوز آثار شلیک ها از زمان جنگ جهانی دوم بر دیوار ساختمان باقی مانده.

نمایی از داخل موزه

یکی از اشیای موزه

روبروی کلیسای سانتاماریا دل فیوره ساختمان هشت ضلعی هست به نام Baptistry که برای مراسم تعمید استفاده می شده. این ساختمان چندین در دارد اما یک در آن به نام “در بهشت” معروف است. دری که در تصویر می بینید، کپی آن در معروف است.

بدون شرح

میترا در حال کشتن گاو: شبیه این تصویر را در موزه های بسیاری در اروپا می توان یافت.

من این مجسمه را بسیار شبیه به مجسمه داوود اثر میکل آنژ یافتم. طرز ایستادن، موها و نگاه این مجسمه می توانسته برای خلق داوود مورد نظر میکل آنژ قرار گرفته باشد. (این فقط یک حدس است. هیچ اطلاعات تاریخی در این مورد ندارم.)

بدون شرح

یکی از اشیای مصری در موزه.

یکی از اشیای مصری در موزه.

جکی و دو تن از همسفران در موزه.

بدون شرح

بدون شرح

یکی از آثار مورد توجه و معروف موزه

بخشی از معماری داخل موزه (مربوط به بخش نمایشگاهی موزه). اینجا را همان معماری طراحی کرده که هرم شیشه ای موجود در محوطه ی موزه لوور را طراحی کرده است. نام معمار هرم شیشه ای موزه لوور “یو مینگ پی” Ieoh Ming Pei  است. او به نام ” آی ام پی” I. M. Pei شهرت یافته است.

همان توضیح بالا

برخی از شخصیت های زمان کمونیسم.

لباس نظامی دوران کمونیسم.

اتومبیل دوران کمونیسم.

نمایشگاه لباس مربوط به قرون گذشته: این نمایشگاه از آمریکا (فکر کنم سانفرانسیسکو) به برلین آورده شده بود.

نمایی از در خروجی موزه

از آنجا که نوشتن این سفرنامه به تاخیر افتاد، فراموش کرده ام که نام و کارایی این ساختمان چه بوده است. اما یادم هست که این عکس را در هنگام پیاده روی به همراه جکی در خیابان های برلین گرفتم.

نمایی از دانشگاه معروف Humboldt

منطقه ای که در تصویر مشاهده می کنید به نام Gendarmenmarkt معروف است. این منطقه یکی از زیباترین میدان های برلین را شامل می شود که در قرن ۱۷ میلادی طراحی شده است. در این میدان دو گنبد شبیه به هم به نام های Frazosischer و Deutscher، سالن کنسرت، مجسمه یادبود شیلر Schiller و گالری لافایت دیده می شود. دو گنبد سبز رنگ (کلیسا) که در تصویر دیده می شوند برای پروتستان های تبعیدی فرانسوی در سال های ۱۷۰۱ تا ۱۷۰۵ میلادی ساخته شده اند.

مجسمه یادبود شیلر (شاعر) که در جلوی ساختمان کنسرت وجود دارد.

بدون شرح

بدون شرح

از همان لوله هایی (به رنگ صورتی) که قبلا کاربردشان را شرح دادم، در این بخش شهر هم دیده می شود.

نمایی از ساختمان های بلند در شهر برلین.

بخشی دیگر از باقیمانده های دیوار برلین در نزدیکی Sony Center و میدان Postdamer Platz

بدون شرح

این تصویر سقف مرکز سونی یا همان Sony Center را نمایش می دهد. “مرکز سونی” با حمایت  مالی شرکت سونی در گوشه ای از میدان Postdamer Platz و در سال ۲۰۰۰ میلادی ساخته شده است. این مکان در ابتدای قرن بیستم یکی از مراکز شلوغ شهر به حساب می آمد، ولی در جنگ جهانی دوم بیشتر ساختمان های این محل تخریب شدند. بعد از آن و تا قبل از تخریب دیوار برلین، اینجا خلوت و خالی از سکنه بود تا اینکه بعد از ۹ نوامبر ۱۹۸۹ دوباره مورد توجه قرار گرفت.

یک عکس از لابی هتل محل اقامتمان برایتان انتخاب کردم. باید بگویم از همه ی هتل هایی که در آلمان در آنها اقامت داشته ام و با توجه به تعداد ستاره های هتل، رضایت بسیار دارم.

چراغ قرمز برلین

چراغ سبز برلین

بنده هنگامی که از علامت راهنمایی چراغ سبز و چراغ قرمز شهر برلین به دلیل تفاوتش با بقیه چراغ ها عکس می گرفتم، نمی دانستم که نماد چراغ سبز و قرمز برلین را می توان بر روی کیف ها و یا حتی تی شرت ها یافت.

همان توضیح بالا

شیر آب قدیمی در داخل شهر برلین

در ادامه ی پیاده روی هایمان با “جکی” به سمت Schloss Charlottenburg (قلعه ی شارلوتن برگ) رفتیم. این قلعه یا کاخ که دارای یک باغ زیبا هم هست به عبارتی معروفترین کاخ شهر برلین به شمار می رود. فضای اینجا بنده را به یاد قصر “نیمفنبرگ” در شهر “مونیخ” انداخت. در سال ۱۶۹۵ میلادی به دستور “فردریک سوم” (پادشاه پروس) ساخت این کاخ-باغ برای خشنودی همسرش، “سوفیا شارلوت” صادر شد.

بخش مرکزی کاخ (قلعه) به نام Nering-Eosanderbau و به افتخار معماری که آن را طراحی کرده شناخته می شود.

قبلا بر روی گنبد کاخ یک مجسمه ی دیگر قرار داشت که طی جنگ جهانی دوم از بین رفته است. این مجسمه به نام Fortuna توسط Richard Scheibe ساخته شده است.

این مجسمه ی پیروزی توسط مجسمه ساز آلمانی به نام (Christian Daniel Rauch (۱۷۷۷ – ۱۸۵۷ بر روی یک ستون از جنس گرانیت ساخته شده است.

یکی از مجسمه های داخل باغ شارلوتنبرگ Charlottenburg

ساختمان های اطراف توسط این رودخانه (کانال) از قلعه – باغ جدا می شوند.

نمایی از پشت کاخ را در تصویر مشاهده می کنید. اینجایی که بنده ایستاده ام و عکس گرفته ام، بخشی از محوطه ی باغ است.

نمایی از دریاچه و باغ “شارلوتنبرگ”

همان

همان

بدون شرح

بدون شرح

بدون شرح

بدون شرح

نیلوفر آبی بر روی سطح دریاچه ی باغ پراکنده است.

پرنده ی نر مصالح لازم را برای لانه سازی می آورد و آن را به پرنده ی ماده می سپارد.

همان توضیح بالا

بدون شرح

در تصویر نقشی را می بینید که بر روی تنه ی یک درخت داخل باغ (پارک) شارلوتنبرگ دیده می شود.

همان

بخشی از تنه ی درختی دیگر، یک چشم را تداعی می کند.

نمایی از کاخ و دریاچه

کماکان داخل باغ هستیم.

بدون شرح

بدون شرح

بدون شرح

این بقعه به سبک نئوکلاسیک به عنوان آرامگاه ملکه Luise، یکی از اعضای خانواده سلطنتی ساخته شده است.

بخشی از باغ: فضای جلوی بقعه

در این آرامگاه به غیر از ملکه Luise اشخاص دیگری هم دفن شده اند.

صورت ملکه

بخشی از سقف آرامگاه

بخش دیگری از باغ

بعد از بازدید از قلعه – باغ شارلوتنبرگ با “جکی” یک پیتزای بسیار لذیذ در یکی از رستوران های متعلق به این سایت گردشگری نوش جان کردیم و به سمت هتل برگشتیم.

هنوز یک گشت نیمروزه دیگر به همراه گروه از برنامه های تور باقیمانده بود که تصمیم گرفتیم در این گشت از موزه “پرگامون” بازدید کنیم. در زیر با هم از بخشی از اشیای موزه بازدید می کنیم.

در تصویر بخشی از موزه و موقعیت بازسازی شده ی شهر پرگامون را مشاهده می کنید. شهر باستانی پرگامون که امروزه در ترکیه واقع شده، یکی از شهرهای باستانی یونان به حساب می آید. این شهر پایتخت امپراتوری “پرگامن” و زادگاه “جالینوس” طبیب بوده. شهر پرگامون پس از اسکندریه دومین کتابخانه بزرگ جهان یونان باستان را دارا بود. گفته می شود این شهر هنگامی که آتن موقعیت ویژه ی خود را از دست می داد در قرن دوم پیش از میلاد به شکوفایی رسیده است.

شهر امروزی “برگاما” در ترکیه در نزدیکی ویرانه‌های پرگامون قرار دارد.

در موزه پرگامون مجموعه‌های نفیسی از آثار هنری مربوط به دوره یونان باستان تا منطقه جنوب غربی و مرکز آسیای میانه، آثاری از عصر هلنیسم، مصر باستان، آسوریان، بابل و ایران باستان نگهداری می‌شود. همچنین مجموعه آثار دوره تاریخی هنر اسلامی بخش ویژه‌ای را در این موزه به خود اختصاص داده است.

در تصویر، بخشی از دروازه ورودی شهر بابل را مشاهده می کنید.

طرح این دیوار و همچنین آجرهای لعابدار آن برای ما ایرانیان بسیار آشناست، چراکه شبیه این را در تخت جمشید و شوش داشته ایم. چنانکه گفته می شود این شیر نماد ایزد-بانو “ایشتار” است.

این دروازه، به نام دروازه ی “ایشتار” شهرت دارد.

این هم یکی دیگر از کپی های “لوح حمورابی”. اصل آن که از شوش پیدا شده را در موزه لوور می توانید ببینید. یک کپی از آن هم در موزه ایران باستان وجود دارد.

بخشی دیگر از تزیینات و زیبایی های دیوار

این دیوار در اصل و آن زمانی که در شهر بابل قرار داشته، حدود یک کیلومتر طول، حدود ۱۵ متر ارتفاع، حدود ۱۰ متر عرض داشته است.

این نمادهای جانوری هم متعلق به “مَردوک” هستند. در اسطوره ها معمولا زوج “ایشتار” و “مردوک” با هم در ارتباط هستند. حتی یک نظریه جالب وجود دارد که این خدایان بین النهرینی همان هایی هستند که ما در ایران با عناوین “استر” و “مردخای” می شناسیم و بقعه شان در همدان وجود دارد و مکانی است برای زیارت یهودیان.

به رنگ و لعاب آجر دقت کنید. بسیار زیبا و دل انگیز است.

این هم محراب بسیار زیبا و ستودنی یکی از مساجد شهر کاشان که حالا زینت بخش اسلامی موزه پرگامون است.

ایرانی است و اهل کاشان.

همین طور

همین طور

بعد از بازدید از موزه، به ادامه ی گشت نیمروزه در برلین ادامه دادیم و بخش های دیگری از شهر را بازدید کردیم.

مجسمه ی پیروزی بر بالای این ستون دیده می شود.

نمای نزدیکتر

بدون شرح

سقف “مرکز سونی” که قبلا در رابطه اش توضیح دادم را در تصویر می بینید. دفعه ی قبل جَکی، دو تن از مسافران و بنده با هم برای دیدار اینجا آمده بودیم، این دفعه با همه ی مسافران آمدیم.

همان “مرکز سونی” را در این تصویر هم مشاهده می کنید.

دیدگاه‌ها

  1. مهشید زارع زاده

    سلام
    خیلی وقت بود یه سایت شما سر نزده بودم. دلم هوای سفر کرده بود یاد شما افتادم و سری به سایت زدم
    چقدر قشنگ و دلنشین می نویسید
    راستش دلم براتون تنگ شده. کاش دوباره فرصت سفری با شما پیش بیاد.چه جوری می تونم در این مورد اطلاعات کسب کنم؟
    امیدورام هر جا هستید در پناه خدا محفوظ باشید
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس از لطف شما. من تقریبا یک ماه دیگر با شرکت “ایوار” به یک سفر اروپایی دیگری می روم. می توانید با این آژانس هماهنگ کنید. موفق باشید.

  2. marjan

    با سلام و درود
    من خیلی اتفاقی با وب سایت شنا اشنا شدم
    و جایی از مطالبتان در باره خوزستان بود من خوشم امد من خوزستانی هستم و تمام عکس هایتان را دیدم که در سایت گذاشته بودید الان نمیدانم کتابتان چاپ شده یا خیر من دانشجوی ارشد پژوهش هنر تهران دانشگاه پیام نور هستم
    دوست دارم در اولین فرصتتان مرا از کتاب با خبر کنید چون بسیار مشتاق هستم و چند تا سوال ازتان داشتم که خواهشمندم اگر پیامم بهتان رسید باخبرم کنید که در ادامه بپرسم .
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. این کتاب هنوز چاپ نشده. با این حال در خدمتتان هستم. ۰۹۱۲۳۱۴۴۷۹۵

  3. مجید

    سلام. فراموش نکنی ایستگاه اصلی قطار برلین رو ببینی که بزرگترین ایستگاه قطار اروپا است و به طور هم زمان (اگر اشتباه نکنم) در ۵ طبقه مختلف قطارها از روی هم و در دهها لاین از کنار هم عبور می کنند. اونجا یه ماکت سه بعدی از ایستگاه هم وجود داره که میشه کاملا عظمتش رو درک کرد. بعدش هم زود برگرد اینجا کلی کار داریم!
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. مخلصیم.

  4. منصوره جمالی

    برلین سرد و بی روح است مثل مردمانش
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام.

  5. ایمان اسماعیلی

    باعرض سلام وخسته نباشید
    من شمارالینک کردم اگرمایل هستید من رالینک کنید
    منتظرجواب شماهستم
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس از شما. وبلاگ شما را می بینم و اگر صلاح بود، لینک می کنم.

  6. نازي

    سلام آقا آرش بعداز چند وقت توانستم به وبلاگت سر بزنم سفرنامه رو خواندم امیدوارم که هر شهر و دیاری که باشی خوب وسلامت باشی وسفر بهت خوش بگذره ولی وقتی داشتم میخواندم یک مطلب ذهنم رو به سمت خودش میبرد و اون اینکه ایکاش ما همیشه مسافر بودیم ودرهر شهر وکشور مثل یک مسافر زندگی رو میگذرانیم چرا؟ چون به نظر من واین فقط یک نظریه است که وقتی مثل یک مسافر وارد یک شهر میشوی دیدگاهت با کسی که برای اقامت در یک شهر وارد میشود بسیار فرق دارد مسافر همیشه راهیه ودر هتل ها و اقامتگاهها میمونه که این خودش یک فان است وبه دنبال جذابیتهاست ومی بینه ومیره و فقط درگذر نگاهش خوبیها وگاهی بدیها را هم نگاه میکنه و میگذره و دیگه اونجانیست در حقیقت مسافر مثل همان حس و حالتی که شما الان در سفر دارید پر از خواستن ودرک از هر شهر ودیار من فقط نظرم رو بیان کردم که دوست داشتم همیشه مسافر باشم سفر خوش بگذره.
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس از نظر شما.

  7. فریبا

    شهر برلین را با نگاه شما دیدن حتما لذت بخش است
    ……………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس از محبت شما.

  8. سمیه

    سلام
    این شهر چقدر حرف برای گفتن داره
    …………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. تاریخ این شهر لایه لایه است و ساده هضم نمی شود.

  9. سینا

    کاش روزگار بذاره ما هم یه سفری به شهر مون بکنیم!
    ……………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. امیدوارم.

  10. عليرضا

    جداً زیبا بود ، من خودم ساکن برلین هستم و به نظرم مطلب شما تقریباً کامل بود ، کاش شهر کناری برلین و مرکز براندنبورگ پتس دام هم می رفتید که از لحاظ زیبایی و معماری و تاریخی چیزی کمتر از برلین نداره !
    در خصوص “یادگار عزیزی نمینی” استاد بزرگ معماری دانشگاه Beuth Hochschule für Technik Berlin عرض کنم که ایشون کاملاً ایرانی هستند و جز مفاخر ما ایرانی ها در آلمان و برلین هستند که در منطقه کرویتزبرگ برلین ساکن هستند. همچنین مصاحبه اش با بی بی سی فارسی هم هست در خصوص همین پرگامون
    …………………………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. هموطن عزیزم علیرضا؛ بسیار بسیار از اینکه بنده رو راهنمایی کردید، سپاسگزارم. اینکه آقای یادگار عزیزی ایرانی هستند افتخار بزرگیه. زنده باید ایشون و همچنین شما. من در اینترنت سراغ ایشون رفتم اما در رابطه با ملیتش مطلبی پیدا نکردم. شما به بنده اطمینان خاطر دادید و باز هم سپاس.

  11. پگاه

    سلام. دست شما درد نکند بابت عکس های زیبا. مخصوصن عکس ۲ تا اردک که لابلای نیلوفرآبی بودند و مث اینکه کاری می کردند رو دوست داشتم. موفق و شاد باشی.
    ……………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. با آرزوی موفقیت برای شما.

  12. مریم

    سلام

    این هم یه سایت درباره یادگار عزیزی که نوشته متولد وین و ریشه ایرانی داره

    http://www.asisi.de/index.php?id=41&L=1
    …………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. مثل همیشه فوق العاده ای.

  13. elham ershadi

    سلام
    من حدودا ۵ اکتبر می خوام برم آتن بدون تور چون تو ایران تور برای یونان پیدا نکردم ۵ روز آتن هستم بعد یا میرم ایتالیا یا جزایر یونان البته دوست دارم شما راهنماییم کنید در مورد آتن بیشتر اطلاعات میخوام و می تونم عکسای قشنگی براتون ارسال کنم چون عاشق عکس گرفتنم منم با هواپیمای قطری بیلیط گرفتم . منون می شم راهنماییم کنید .
    ……………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. تمام اطلاعات بنده در رابطه با آتن را می توانید در همین سایت بخوانید. اگر اطلاعات بیشتر خواستید با بنده تماس بگیرید. ۰۹۱۲۳۱۴۴۷۹۵

  14. پیام نمینی

    سلام
    مطالب خوبی را درج کرده اید.
    بله آقای یادگار عزیزی نمینی ایرانی تبعه آلمان هستند. اصالت خانوادگی ایشان به شهر نمین در آذربایجان ایران می رسد و این باعث افتخاری برای من و همشهریان نمینی ام هست. به امید موفقیت های بزرگتر ایشان : )
    ……………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. سپاس از شما و موفق باشید.

  15. غزال

    خیلی عالی بود عکسها مثل همیشه بسیار زیبا موفق باشی
    ………………………………………………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس.

  16. سیما سلمان‌زاده

    واقعا شهرها مثل آدمها هستند؛
    دانه‌های قلب شهر، دانه‌های دل آدم‌ها…

    عالی بود.
    …………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس از اینکه مطالعه کردید.

  17. Masi

    این گزارش یکی از بهترین و جذاب ترین و مفصل ترین گزارش های تصویریتون بود که بی نهایت برام جذاب بود، اون کلیشه ی بی روح بودن برلین و در مجموع آلمان رو کلا برای من تغییر داد. دید متفاوت همیشه و همیشه کمک کنندست.
    مرسی که اینقدر متفاوت دنیا رو دیدین، دریچه های بسته ایی رو به روی مخاطبانتون باز کردین، شما فوق العاده ایی ن حقیقتا…ممنون ازتون.

    چقدر محراب مسجد میرعماد باشکوه و زیباست و چقدر خوب که کتاب کاشان داره نوشته میشه .

    مجسمه ایی که شما رو به یاد داوود میکل آنژ انداخت…..
    :Colossal statue of Helios Neues Museum Berlin .
    مجسمه عظیم هلیوس هست از جنس مرمر و از مصر.
    و ساختمانی که نام و کارایی آن را فراموش کرده بودین هم….
    Neue Wache building
    نویه واخه ساختمانی در برلین، پایتخت آلمان، است که به عنوان «یادوارهٔ مرکزی جمهوری فدرال آلمان برای قربانیان جنگ و دیکتاتوری» استفاده می‌شود. این ساختمان در قسمت شمالی بلوار اونتِه دِن لیندِن ‏‏ در مرکز منطقهٔ میته واقع شده‌است.
    ……………………………………………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس از اینکه کم و کاستی‌های من رو هم جبران می‌کنید.

  18. Masi

    هیچ کم و کاستی نیست جناب نورآقایی، اونقدر گزارش هاتون تمام و کمال و بی کم و کاستن فقط حیفم میاد همین چند موردی که فرمودین جاشون خالی بمونه….صرفا همین .
    در ۲۲۸ صفحه و در هر صفحه ۱۳ پست، این ها اصلا کم و کاست حساب نمیشه . زنده باشین و ممنونم ازتون بابت تمام این حس های خوب و فهم زیبا تر و متفاوت تر پدیده ها از دیدگان شما.
    ……………………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام و سپاس از محبت و توجه شما.

  19. لیلا

    سلام
    با دیدن عکس‌هایت به وجد آمدم .
    والا از عکس‌ها که من سرد و بی روح بودن احساس نکردم خیلی شهر زیبایی و با صفایی بود.
    هوس پیتزا کردم از همان پیتزایی که تو و جکی خوردید. نوش جانتان
    ………………………………………………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *