طرح موضوع

گر تو حق را بنده‌ای، بُتگر مباش / ور تو مرد ایزدی، آزَر مباش…عطار، منطق الطیر

دگر به روی کَسَم دیده بر‌نمی‌باشد / خلیل من همه‌ بت‌های آزَر بشکست…سعدی، غزلیات

این آزَر که در دو بیت بالا نامش آمده، پدر ابراهیم پیغمبر است. آزر بر خلاف ابراهیم (که به عنوان بت‌شکن می‌شناسیمش)، بت پرست و بت‌تراش بود. من فکر می‌کنم که داستان بت‌شکنی ابراهیم، از نمونه‌های اولیه‌ی پدرکشی و تلاش برای ایجاد دنیای مدرن (مدرن برای آن روزگاران) است که بعدها در اساطیر مختلف به گونه‌های متفاوت بیان شده است.

از طرفی می‌دانیم که ادیان بسیاری در دنیا ظهور کرده‌اند و برخی از این ادیان را ادیان ابراهیمی می‌نامند که یهودیت، مسیحیت و اسلام در زمره‌ی آن‌ها هستند. و به نظر می‌آید این ادیان به ادیان ماقبل‌تر خودشان، همچون مهرپرستی و زرتشتی، پشت کردند و انگیزه‌های جدید و طرح‌‌های نو درانداختند. آن‌ها این کار را همچون ابراهیم انجام دادند.

می‌خواهم بگویم که اگر هابیل و قابیل را نمونه‌های اولیه برادرکشی (جدال میان انسان کشاورز و شکارچی‌) بدانیم، ابراهیم را هم می‌توان نمونه‌ی اولیه پدرکشی (فرهنگ بر علیه طبیعت) قلمداد کرد. یک بحث اصلی میان اسلام و یهودیت این است که اسماعیل همان فرزند عزیزی بود که قرار بود قربانی شود یا اسحاق، به عبارت دیگر، اسماعیل جانشین پدر است یا اسحاق. بحث بر سر پخش شدن امپراطوری میان برادران است، چنان‌که در داستان فریدون هم این موضوع را می‌توان پی‌گیری کرد.

نتیجه‌ی دیگری که می‌خواهم بگیرم این است که دوره‌ی تمدن‌ها در دنیای ما از روزگاران قدیم تا به امروز و همواره، تواتر برادرکشی و پدرکشی و برادرکشی و پدرکشی و برادر کشی و پدرکشی و… است که امروزه به طرق مختلف شاهدش هستیم. 

این فقط یک طرح موضوع بود. اما سعی دارم که یک مقاله در رابطه با تقابل فرهنگ و طبیعت بر اساس اسطوره‌ها بنویسم.

دیدگاه‌ها

  1. مجید

    سلام.
    در خصوص اساطیر اسلامی و ادیان ابراهیمی کتابی هست که فکر میکنم براتون مفید باشه.

    جامعه شناسی دینی جاهلیت قبل از اسلام
    یوسف فضایی
    شرکت نشر کتب علمی واجتماعی ودینی
    چاپ اول ۱۳۶۴

  2. راسوی تاریخ مصرف گذشته

    هوم، من فک نمی کنم که اسماعیل رو بشه توی این موضوع ها قاطی کرد! ابن عربی بامزه ترین و رازآمیزترین چیز رو در مورد داستان قربانی اسماعیل آشکار می کنه، قربانی کردن اسماعیل، ناشی از اشتباه ابراهیم در تعبییر خوابشه، چون تعبییر خواب بلد نبود و فکر کرد که هرچیزی رو که دیده باید انجام بده، این دوتا آزمایش بود که در هر دوشون رد شد… فصوص الحکم با ترجمه بی نظیر آقای موحد رو نگاهی کنید، البته حالا که این افاضات مضحک رو نوشتم فک می کنم که شاید این هیچ ربطی به ایده ی شما نداشته باشه، هوم، کی می دونه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *