فوبیا phobia

در ادامه‌ی مطالعاتم در رابطه با اعداد متوجه شدم که یک بیماری با عنوان Triskaidekaphobia به معنای «سیزده‌هراسی» یا «سیزده گریزی» وجود دارد. این موضوع به نظرم خیلی جالب آمد.

از آن‌جا که قبلا با Claustrophobia به معنای «هراس از مکان‌های بسته» و Agoraphobia به معنای «هراس از مکان‌های شلوغ» -که یکی از دلایل عمده‌ی سفرهای آخر هفته‌ی مردم به خارج از شهرها، همین دو نوع هراس است- آشنا شده بودم، فکر کردم بد نیست که بتوانم درباره‌ی ارتباطات اسطوره‌ای گونه‌های مختلف «فوبیا» یک کار تحقیقی انجام دهم. بنابراین خواستم ببینم اصلا چند گونه «فوبیا» داریم. نتیجه چنان‌که در این آدرس  http://phobialist.com خواهید دید برایم بسیار عجیب بود.

حالا فکر می‌کنم که احتمالا نتوانم این تحقیق را به این زودی‌ها و به این سادگی انجام دهم، اما ایده‌های دیگری در ذهنم شکل گرفت. مثلا این‌که می‌شود در این رابطه فیلم مستندی ساخت و ارتباط آدم‌ها را بر اساس «فوبیا‌»‌های وجودشان نشان داد. الان نمی‌دانم چگونه می‌شود این فیلم را ساخت اما یک چیزی در وجودم می‌گوید که می‌توان یک کار خلاقانه در این رابطه ارائه داد. هر چه که هست این فیلم نباید خیلی رو باشد. دیگر این‌که می‌توان «فوبیا»‌های مختلف در یک انسان معمولی را به صورت کاریکاتور کشید. یا می‌توان یک موزه از «فوبیا» و اثرات آن بر انسان و دنیای اطراف، طراحی کرد. یا می‌توان فوبیای قهرمانان قصه‌ها و افسانه‌ها و اسطوره‌ها را تحلیل کرد. یا می‌توان …

در میان «فوبیا»‌ها، خدا ترسی، خواب ترسی، هراس از زنان زیبا، هراس از ستاره‌ها، هراس از ماه، ترس از فکر کردن، ترس از پیشرفت، ترس از ترس، ترس از بوسه، ترس از عروسک، ترس از طلا و … برای من بیشتر جالب توجه بودند.

دیدگاه‌ها

  1. شراره

    واقعا چه ایدۀ جالبی.
    واقعا چه عالی..
    مدت هاست به این فکر می کردم که انواع ِ مراحلِ تفکر و رفتار آدمی، بر پایه ای یکسان بنا شده
    //چه از رویکرد شناخت بنگریم «cognitivism» —>
    بررسی فرآیندهای ذهنی از رویکرد ساخت گرایی «structuralism» برای دریافت فرآیندهایی که در جاندار می گذرد
    //چه از رویکرد رفتارگرایی «behaviourism» —>
    تمرکز ِ صرف، بر رفتارهای قابل مشاهدۀ مشخص، با محرک ها و پاسخ های مشخص
    //یا از حوزۀ پدیدارشناختی «phenomenology» یا انسان گرایی «humanism» —>
    تاکید بر خصوصیات منحصر به فرد ِ انسان در تعیین رفتار و فرآیندهای ذهنی در شخصیت و گرایش هر فرد به سوی خود شکوفایی «self actualization»، با نیروی انگیزشی قدرتمند
    //و یا بالاخره، مخصوصا از حوزۀ روان کاوی «psychoanalysis» —>
    اعتقاد بر سرچشمه گرفتن ِ بخش عمدۀ رفتار آدمی از فرآیندهای ناهشیار، یعنی؛ باورها، ترس ها و خواست های واپس زده شده در ذهن که شخص از وجودشان آگاه نیست.

    خلاصه اینکه؛ به نظرم رسید از هر رویکردی که بنگریم (چنانچه راه را درست آمده باشیم!) می باید به نقطه ای یکسان در تحلیل ِ فرآیندهای ذهنی و اندیشۀ آدمی برسیم…
    که آن نقطۀ یکسان را غالبا انواع ِ ترس ها و فوبیاهایی مرموز و عمیق یافتم که می تواند هدایت گر ِ ذهن انسان، تا حتی تاریک ترین نقطه های وجودی ِ او باشد.
    اهمیت انواع فوبیاها نه تنها در رویکردهای مختلف خود را می نمایاند، بلکه یکی از تنها اشتراکاتی ست که می تواند در تلفیق انواع رویکردها به کار رود
    (دقت کنیم که برخی رویکردها کاملا در مقابل هم قد علم کرده اند؛
    مانند شناخت گرایی و رفتارگرایی
    یا زیست شناختی، فیزیولوژیک و پدیدار شناختی که دو ساز ِ کاملا متفاوت را می نوازند
    و یا روان کاوی و گشتالت که هرکدام به راه خود رفته اند)

    در هر حال اهمیت و نیز جالب بودنِ مطالعۀ انواع فوبیاها و ریشه یابی ِ آنها با این نگاه بسیار بسیار بدیع، می تواند راهگشا و هموارکنندۀ بسیاری از سوال ها باشد.
    سپاس از شما جناب نورآقایی

  2. ا گ

    و نیز اضافه کن ترس از همجنس خواری (کانی بالیسم ) که تابوهایی مانند دوری مردها از زن زائو و نوزاد را در جوامع مختلف به شکلهای مختلف در پی داشته است و نیز ترس از تغییر …

  3. عسل

    سلام
    چند سال پیش فیلم مستندی در BBC World در باره ی ترس بی اساس از عوامل گوناگون پخش شد که بسیار جالب بود. در این فیلم گروهی از کارشناسان ریشه ی ترس “فوبیا” را در بیماران بررسی می کردند و تلاش برای درمان بیمار شروع می شد. گاهی ریشه ی این فوبیا ناشی از کودکی و نخستین تجربه های کودک از محیط اطرافش بود. سعی می کنم این فیلم را پیدا کنم تا شما هم از دیدنش لذت ببرید.
    به زودی…

  4. فرزانه

    آرش من چند وقت پیش یک داستانی درباره سیزده نوشتم و همه هراس هامو از این عدد گفتم. فکر می کنم بیشتر از ترس حس منفی است که نسبت نحوست سیزده داریم ریشه در کهن الگوها داره
    …………………………………………..
    جواب: ارادتمندم.

  5. Eye

    فروید ریشه ی همه ی فوبیها رو در عقده ادیپ میدونه بچه نفرتش از رقیب عشقی=پدر و ترس ار فاش شدن احساسش به مادر و در نتیجه ترس از اختگی بوسیله ی پدر رو به یه موضوع ترس دیگه انتقال میده البته روانشناسی روز این و زیر سوال میبره اما نظر جالبتری داره که شاید بشه گفت فوبیا در طول تکامل انتخاب شدن!فوبی از خطراتی که انسان نخستین رو میترسونده شایع تر از فوبی از خطرات جدیده!فوبی حیوانات یا مکان بسته یا … خیلی شایع تره از فوبی ماشین یا سرطان…. شاید خوندی اینا فقط وقتتون و گرفت! شایدم میشه این نوع از انتخاب طبیعی رو به اسطوره ها ربط داد…..

  6. مريم

    همانطور که در دیکشنری Anxiety and panic disorders اومده کلمه phobia از کلمه Phobos اومده که خدای ترس یونانیان و همچنین برادر Deimos خدای ترس و تضعیف روحیه در حین مجادله بوده است. کلماتی که به فوبیا اضافه میشوند ریشه یونانی دارنداما اینکه به اسطوره ها مربوط بشوند رو درک نکردم. پس اگه شما این مطلب رو جائی دیده اید لینکش رو بفرستید ممنون
    …………………………………………………………
    جواب: سلام. سپاس از اطلاعاتی که دادید. هنوز دارم روش کار می کنم و منبعی ندارم.

  7. احمد

    سلام بر مردی که،یکی از بهترین مخلوقات خداوند بر روی زمین است.
    من سالهاست در زمینه ستاره شناسی فعالیت میکنم ،ما در میان رویدادهای جومی به یک رویداد میرسیم به نام قمر در عقرب ،در علم ستاره شناسی وارد شدن ماه به صورت فلکی عقرب را به اصطلاح قمر در عقرب می نامیم.
    بسیاری از مردم شب قرار گرفتن ماه درکنار ستاره اصلی این صورت فلکی راکه به نام قلب العقرب معروف است را شبی شوم میدانند.
    هدف من از گفتن این موضوع این است که مگر یک عدد که مثل بقیه اعداد هست چه مشکلی برای ما میتواند ایجاد کند.اگر به خلقت کل هستی نگاهی بیندازیم میبینیم که اعداد از ارکان اصلی خلقت هستند،یکی از این اعداد همان عدد ۲.۷ یا همان عدد نپرین است.
    آرش به نظر شما اگر این اعداد برای ما ضرری داشتند کار خداوند که خلقت جهان را بر اساس همین اعداد نهاده کاری بیهوده و اشتباه نبود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  8. sonia

    salam man daram roie fobi tahghigh mikonam albate na fobie adad fobie zelzele ie bimary ke khodam 6 sale daram va be nazaram dige baiad khodam darmanesh konam chon hichkodom az ravanshenasa va ghorsa komaky behem nakarde daram rosh tahghigh mikonamo donbale rahe darmanesh migardam age shoma etelaaty raje besh darid ia ideiy vase darmanesh lotf mikonid rahnamaiym konid.mamnon az matlabeton
    …………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. متاسفانه من در مورد فوبیا زیاد اطلاعات ندارم.

  9. Masi

    لیست فوبیا ها رو خوندم ….
    عجیب ترین چیزهایی بود که خوندم!!

    فکر کنم این همه ترس صرفا برای حفظ “ژن” هامون طراحی شده….نه حتی حفظ خودمون!

    واقعا برام جالب بود این مطلبتون.
    ………………………………………………………………………………….
    جواب: سلام. سپاس از اینکه مطالعه کردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *