اسناد گردشگری ایران – بخش سوم

۱۳۳۷/۵/۳۰

در مطبوعات اخیر هلند مطالب زیر راجع به ایران جلب توجه می‌نماید:
۱- …
۲-…
۳-…
۳- دولت ایران به مناسبت اینکه دولت عراق خلیج فارس را خلیج عربی نام برده است شدیدا اعتراض نموده است.

……………………………………

در اجرای اوامر جناب آقای دکتر اقبال نخست وزیر برای تشکیل کلاس تربیت راهنما جهت روزنامه‌نگاران و سیاحان خارجی در ایران ساعت هشت و نیم بامداد دوشنبه ۱۳۳۸/۸/۲۵ کمیسیونی در حضور جناب آقای اشرف احمدی معاون نخست وزیر با شرکت نمایندگان وزارت دارایی، سازمان اطلاعات و امنیت کشور، دانشگاه تهران و اداره کل انتشارات و رادیو تشکیل شد…در مورد تشکیل کلاس در دانشگاه تهران (برای تربیت راهنما) به مدت ۳ ماه موافقت قطعی و اصولی انجام گرفت و …

 ……………………………………

۲۰ بهمن ۱۳۳۸
… بعد از ممالک متحده آمریکا هتل‌های ایران از کلیه نقاط دنیا گران‌تر است و اگر صدی ۱۰ سرویس و صدی ۵ عوارض شهرداری و ۵۰ ریال بابت تهویه هوای گرم و ۱۰۰ ریال هوای خنک بدان اضافه شود سر به جهنم می‌زند…

 ……………………………………
 ۲۸ بهمن ۱۳۳۸

… قسمت دیگری از مشکلات جهانگردان …

*تهیه آمار دقیق از تعداد جهانگردان خارجی که به ایران می‌آیند مشکل است.
*موزه‌ها و نقاط دیدنی در روزهای تعطیل و اعیاد بسته است، در صورتی که در تمام دنیا در ایام تعطیل باز است.
*موزه کاخ گلستان، ایران باستان و مردم‌شناسی فاقد کاتالوگ و راهنمای چاپی می‌باشند.

 ……………………………………
۱۳۳۸/۱۲/۵
اداره امور جهانگردی
راجع به تعیین راهنماهای قابل اعتماد برای راهنمایی سیاحان، درنظر گرفته شده است برای این اشخاص کارت مخصوص تهیه شود و از کار اشخاص غیر مسئول جلوگیری گردد.
 ……………………………………
۱۳۳۹/۳/۳۱
توصیه می‌شود که سازمان رسمی جهانگردی ایران به عضویت اتحادیه بین‌المللی سازمان‌های رسمی جهانگردی درآید تا اطلاعات ذی‌قیمتی درباره جهانگردی جهانی به دست آمده و ارتباط با سایر دول و سازمان‌های جهانگردی نیز برقرار گردد.
 ……………………………………
۱۳۳۹/۶/۳۱
به استناد تبصره ۴۲ لایحه سال ۱۳۳۹ از کلیه مسافرین خارجی و حتی نمایندگان سیاسی دول خارجی مقیم کشور شاهنشاهی ایران که به وسیله هواپیما به خارج از کشور مسافرت می‌نمایند مبلغی معادل ۲۵۰ ریال به عنوان عوارض فرودگاه دریافت می‌گردد…
 ……………………………………
۱۳۳۹
… گرچه کشور شاهنشاهی نیز در حال حاضر در وزارت کشور اداره‌ای به نام «اداره امور جهانگردی» وجود دارد که وظیفه آن جلب سیاح به ایران می‌باشد ولی اهم مساعی اداره‌ی مزبور تاکنون مصروف جلب جهانگرد از کشورهای اروپایی و آمریکایی شده و در مورد تحبیب و جلب شیخ‌نشینان خلیج فارس به ایران هیچ اقدامی به عمل نیاورده و حتی به فکر این موضوع نیز نبوده است. …چنانچه در ایران سازمان واحدی تشکیل شود که کلیه‌ی فعالیت‌های مربوط به جلب سیاحان را به عهده گرفته و با اعتبارات و امکانات کافی با تهیه و چاپ بروشورها و نشریات و جزوات راهنما و ایجاد دفاتر اطلاعات و راهنمایی در کشورهای خارجی و شیخ‌نشین‌های خلیج فارس تبلیغات دامنه‌داری را جهت جلب سیاحان آغاز نماید، در ازدیاد ارز خارجی به ایران و افزایش وجهه و نفوذ کشور تاثیر فراوانی خواهد داشت…
 ……………………………………
۱۳۴۰/۵/۸
در آغاز این قرن در اروپای غربی و ایالات متحده ساعات متوسطه کار سالانه یک نفر معادل ۳۰۰۰ ساعت بود. این رقم هم اکنون به ۱۵۰۰ ساعت تقلیل یافته است. مفهوم این تحول علت حقیقی بسط و توسعه جهانگردی و سیر و سیاحت است.
 ……………………………………
۱۳۴۱/۶/۱۳
… به جنابعالی ماموریت داده می‌شود که به کشورهای خاورمیانه و اروپا عزیمت نموده و به نمایندگی از طرف اینجانب طرح پیمان‌های مقتضی با موسسات توریستی بین‌المللی و سایر سازمان‌های مربوطه تنظیم فرمایید و طبق دستورات شفاهی از جهت ایجاد روابط جهانگردی با کشورهای ترکیه و سایر کشورهای ذی‌نفع مذاکراتی در این باره معمول فرمایید و در کشور انگلستان با موسسه «کوک» (منظور قدیمی‌ترین و یکی از بزرگترین شرکت‌های گردشگری بریتانیایی بود که همین چند وقت پیش ورشکست شد) و غیره تماس گرفته و اقدامات لازم را انجام داده …
نتیجه کلی این ماموریت را حین انجام و بعد از مراجعت گزارش فرمایید.
هزینه سفر و فوق‌العاده روزانه جنابعالی از محل اعتبارات نخست وزیری پرداخت خواهد گردید.

نخست وزیر

 ……………………………………
۱۳۴۲/۱/۱۸
هیات وزیران در جلسه ۱۳۴۲/۱/۱۷ تصویب نمودند: به منظور معرفی بیشتر کشور شاهنشاهی و تشویق جهانگردان و ایرانیان به مشاهده آثار باستانی و تاریخی و مناظر طبیعی ایران و به طور کلی تمرکز و هماهنگی کامل امور مربوط به جهانگردی که موجب تحصیل ارز و توسعه و ترویج صنایع ملی و کمک به صاحبان حِرَف خواهد شد و غیر مستقیم به اقتصاد عمومی کمک می‌کند سازمانی به نام «سازمان جلب سیاحان» با وظایف و تشکیلات زیر تاسیس شود…
  ……………………………………
۱۳۴۲/۴/۶
نامه مدیرعامل هما به نخست وزیر
لزوما به استحضار می‌رساند که در نتیجه اغتشاش اخیر در تهران (منظور قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ است)، آمدن توریست به میزان قابل توجهی تقلیل پیدا نموده و با مراجعه به آمار و مقایسه آن با سال قبل معلوم می‌شود که از تاریخ ۱۳۴۲/۳/۱۴ لغایت ۱۳۴۲/۴/۱ مسافرین اصفهان ۴۲٪ کم شده است در حالی‌که مسافرین فروردین ماه امسال با مقایسه با سال گذشته (۱۳۴۱)، در حدود ۵۴٪ افزایش پیدا نموده بود که بر اساس این آمار این شرکت نیز (هما) به تعداد پروازهای خود اضافه نمود.
به منظور جلوگیری از شایعات و تشویق توریست‌ به مسافرت به ایران خواهشمند است مقرر فرمایند تشکیلات و سازمان‌های سیاسی دولت در خارج از کشور اعلامیه‌ها و اطلاعیه‌های مورد لزوم درباره وجود ثبات و آرامش منتشر نمایند.
 ……………………………………
۱۳۴۲/۶/۱۰
… در این اواخر که مدعی هستند متوجه اهمیت جلب جهانگرد شده‌اند و در صدد برآمده‌اند که برای جبران مافات سازمانی تحت عنوان «کانون جهانگردی» را بوجود آورده‌اند باز به تشریفات ظاهری پرداخته و میز و صندلی را زیاد کرده و شعبه‌ای در پاریس باز می‌کنند و یا از پاریس رقاصه وارد می‌کنند و به هیچ وجه پی به کُنه مطلب نمی‌برند و نمیدانند جهانگردانی که به ایران می‌آیند برای رقاصه و کاباره نیست بلکه برای دیدن مناظر باستانی و آثار تمدن‌های قدیمه و سنجیدن رابطه آنها به سیر تمدن کلی بشری هستند.
 ……………………………………
۱۳۴۳/۶/۱۰
با توجه به اینکه زادگاه رئیس فرقه اسماعیلیه در ایران قرار گرفته و نظر به اینکه چنانچه از طرق مناسب اقدام شود می‌توان عده قابل توجهی از فرقه اسماعیلیه را جهت بازدید از زادگاه آقاخان جلب نمود خواهشمند است موافقت فرمایند که در موقع مناسب از کریم آقاخان جهت بازدید مجدد از ایران دعوت به عمل آمده و متعاقبا اقداماتی جهت جلب اعضای فرقه اسماعیلیه به ایران صورت گیرد.
 ……………………………………
۱۳۴۴/۵/۱۶
اقداماتی که به منظور پیشرفت کلیه شئون کشور بخصوص جلب سیاحان خارجی بعمل می‌آید و توفیقی که در ایجاد مهمانخانه بزرگ هیلتون نصیب گردیده تا حدی که متجاوز از شش ماه است که کلیه اتاق‌های آن اشغال شده و با مراجعه یک ماه قبل به سختی می‌توان اتاقی را رزرو کرد، جان نثار را وادار نمود با موسسه بزرگ مهمانخانه‌ای دیگری در آمریکا به نام Sheraton … تماس گرفته و امکان سرمایه‌گذاری و ایجاد مهمانخانه بزرگ و آبرومند دیگری نظیر هیلتون را در تهران استفسار نماید. پاسخ رسیده کاملا رضایت بخش و …

  ……………………………………
 ۱۳۴۵/۱/۲۲
در محوطه کاخ گلستان تاسیس یک گیشه برای فروش بلیت ورودی پیشنهاد می‌شود. در این گیشه نقشه کاخ و دفترچه راهنمای آن مجانا در اختیار بازدیدکنندگان قرار خواهد گرفت…
کلیه درآمد حاصل از فروش بلیت و کارت پستال و اسلاید به مصرف تهیه نشریات مذکور و پرداخت حقوق راهنمایان و سایر هزینه‌های احتمالی خواهد رسید…
  ……………………………………
۱۳۴۳
برخی از اقداماتی که به شهرداری‌ها ابلاغ شد برای توسعه سیاحت و جهانگری

*کوشش در فراهم نمودن موجبات نظافت و زیبایی شهر
*تهیه نشریاتی جهت معرفی نقاط تاریخی و دیدنی شهر
*ایجاد مرکز اطلاعات جهانگردی در داخل شهر
*تهیه و‌ نصب علائم راهنمایی به لاتین و فارسی در داخل شهر و حومه آن
*آشنا کردن مردم با فواید جهانگردی از لحاظ اقتصادی و اجتماعی بوسیله سخنرانی‌ها و طرف مناسب دیگر
*فراهم نمودن موجبات بکار گماردن راهنمایان جهانگردی در نقاط دیدنی برای مسافرین و سیاحان
*تعلیم مامورین شهربانی بمنظور آشنا ساختن و تشویق آنان به حسن برخورد با مسافرین و جهانگردان
*ساختن تاسیسات بهداشتی عمومی در شهر
*…

دیدگاه‌ها

  1. Masi

    تمامشون رو در استوری هاتون خوندم. عجیبه انگار همونجا وایسادیم ! هنوز….. و دقیقا یک نفر مثل شما داشته موشکافانه به اوضاع نگاه میکرده و چاره اندیشی میکرده در زمان خودش. نشون میده از شما خوبان هر ۶۰ سال یک بار متولد میشه، مثل بعضی ستاره های دنباله دار …..مثل بعضی از اتفاقات کهکشانی!

    …………………………………………………………………………………………………..
    جواب: سلام. نظر لطف شماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *